Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V Mariboru so prejšnji teden s prvim odmerkom cepiva AstraZenece cepili 1898 zaposlenih v šolstvu, kar je za deset odstotkov manj, kot je bilo prijavljenih. Najslabše je zanimanje za cepljenje med zaposlenimi v vrtcih, kjer se je cepila manj kot tretjina. Zaradi pričakovanih stranskih učinkov po cepljenju so pouk na mariborski Škofijski gimnaziji danes preventivno organizirali na daljavo.

Dijaki mariborske Škofijske gimnazije so bili o tem, da bo pouk danes najverjetneje potekal na daljavo, obveščeni že v petek. Kot pojasnjuje ravnatelj Samo Repolusk so se za preventivni ukrep odločili zaradi pričakovanih stranskih učinkov po cepljenju: "Približno polovica od teh 26, kolikor se nas je šlo cepit iz naše gimnazije, je dobila simptome, bolj ali manj močne – vročina tudi 38 stopinj, glavoboli in bolečine v mišicah."

Cepljenja se jih je udeležilo manj od prijavljenih

Že jutri bo po napovedih ravnatelja pouk znova stekel v šolskih prostorih. Z drugih šol o večjih zdravstvenih težavah zaposlenih po cepljenju ne poročajo. Kot ugotavljajo v mariborskem Zdravstvenem domu, se je sicer cepljenja udeležilo manj šolnikov, kot jih je bilo prijavljenih. Direktor Jernej Završnik: "Najavljenih je bilo 2136 učiteljic in učiteljev in odzvalo se jih je 1898, tako da je odziv 89-odstoten. Po podatkih, ki jih imamo, je šola, ki je izrazila interes in številčno najbolj odstopa v tem, da niso prišli – II. gimnazija."

Tam se je od 51-ih prijavljenih cepilo 31 učiteljev. Kot še izpostavlja direktor Zdravstvenega doma, je sicer najmanjše zanimanje za cepljenje v mariborskih vrtcih, kjer je "zaposlenih 891 ljudi; tu pa se je odzvalo 211 vzgojiteljic in vzgojiteljev."

Skupaj s tistimi, ki so covid preboleli, je tako na neki način zaščitenih nekaj več kot 40 odstotkov zaposlenih v vrtcih.