Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi omejenega števila odmerkov cepiva proti covidu je na mariborskem območju cepljenje starejših od 80 let skoraj povsem zastalo. Cepivo, ki prihaja tedensko, skoraj v celoti namenijo za cepljenje zdravstvenih delavcev in zaposlenih v socialno-varstvenih zavodih z drugim odmerkom.

Mariborski Zdravstveni dom je prejel obvestilo NIJZ-ja, da jim bodo ta teden poslali manj odmerkov cepiva, kot je bilo predvideno. Pomočnik direktorja Aleksander Jus: "Ta teden bomo prejeli 235 vial." V celoti jih bodo namenili za cepljenje z drugim odmerkom, a bo količina zadostovala le za 80 odstotkov tistih, ki bi morali priti na vrsto zanj. "Najprej moramo pocepiti tiste, ki prejmejo drugi odmerek, če nam kak ostane, pa takoj pokličemo osebo, ki je naslednja na seznamu," dodaja Jus. Na seznamu za cepljenje imajo še 2.600 starejših od 80 let.

Cepljenje te generacije je zastalo tudi v Lenartu, razlog: premalo prejetih odmerkov. Pomočnica direktorja ZD Lenart Klavdija Dvoršak: "Žal, se cepljenje 80-letnikov ne nadaljuje, že dva tedna vse skupaj stoji in tudi v tem tednu morda ne bomo dobili niti dovolj cepiva za drugo dozo že cepljenih."

V Zdravstvenem domu Ptuj so doslej cepili 411 pacientov, starejših od 80, na seznamu jih je že 500. Delež cepljenih v tej generaciji pa je najvišji v ZD Slovenska Bistrica, kjer jim je doselj že uspelo cepiti 300 oseb, starejših od 80, še 180 jih na to še čaka.

Danes izvajajo hitro testiranje šolnikov; v Lenartu so ga opravili že dopoldne s tremi mobilnimi enotami na terenu, v ZD pa so hkrati opravljali še množično hitro testiranje za vse. Tudi mariborski ZD je redne hitre teste za občane izvajal po urniku, za zaposlene v vzgoji in izobraževanju so ga organizirali posebej. Ker so se pridružili še srednješolski profesorji, ki sodelujejo na zimskem roku poklicne mature, bodo v Mariboru danes opravili še več hitrih testov kot prejšnji ponedeljek; predvidoma okoli 2.600.