Foto: Radio Maribor/Občina Šentilj/Ponting
Foto: Radio Maribor/Občina Šentilj/Ponting

Občina Šentilj in avstrijska občina Strass bosta povezali svoji ozemlji z novim meddržavnim mostom za pešce in kolesarje. Odprli ga bodo predvidoma prihodnjo pomlad , dodatna obogatitev pa bo nova kolesarska steza.

Na bregovih reke Mure v naselju Ceršak v občini Šentilj in na avstrijski strani v občini Strass gradbinci že od maja pripravljajo pilotne temelje, jeseni in pozimi pa bodo montirali leseno konstrukcijo, pravi šentiljski župan Štefan Žvab:

"Širina mostu je 3,5, dolžina pa 96 metrov. Je viseči most, tako da ga bodo lahko prešli samo kolesarji in rekreativni pohodniki, tako da bo več ali manj namenjen turistom."

Po njegovih besedah bo ob tem, da bo ponujal lep razgled na Muro, predvsem omogočal prečkanje reke med občinama in državama s ciljem:

"Kako obmejno območje narediti privlačnejše z več povezovanja krajanov z obeh strani in ustvariti še kak skupen turistični produkt ter hkrati povabiti več prebivalcev z avstrijske na našo stran, ki je bolj hribovita in slikovita."

Odprli ga bodo predvidoma prihodnje leto maja, ko ga bodo povezali tudi z novo kolesarsko stezo:

"Od mostu preko Ceršaka do Selnice ob Muri in naprej do broda, kjer imamo prehod čez Muro z atraktivnim brezplačnim brodom."

Navezovala pa se bo na avstrijsko kolesarsko pot R2 ob Muri. Vodenje projekta so Avstrijci zaupali občini Šentilj, načrtovanje in gradnjo pa izvajata slovenski podjetji Ponting in Pomgrad. Projekt je ocenjen na 1,5 milijona evrov; 1,2 milijona so pridobili iz evropskega razpisa Interreg, preostanek pa si bosta obmejni občini delili.