Občina Ruše izvaja v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Ruše, Medgeneracijskim centrom DANica, osnovno šolo Janka Glazerja in Centrom za mlade brezplačen program počitniškega varstva za osnovnošolske otroke. Pretekli teden je varstvo obiskovalo kar 24 otrok, v tem tednu, ko se tudi novo šolsko leto nezadržno bliža, pa jih je nekaj manj.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Organizatorji so pripravili za otroke pester počitniški program. Obiskali so pravljični dan, izdelovali so nakit in druge okraske ter z njimi okrasili tudi medgeneracijski center, da je zdaj še bolj prijeten in v morskem slogu, saj so izdelali tudi ribe pa veliko hobotnico iz papirja in volne. »Počitnice preživljam tako, da gremo na morje, tukaj pa ustvarjam s prijatelji. Ustvaril sem že vulkan, izdelali pa smo tudi rakete, ki dobro letijo,« pravi Maj Komes. Larisa Forneci:
»Imamo pevske, plesne delavnice, hodimo na razne sprehode in imamo zelo fajn učiteljice.« Ob prostočasnih dejavnostih se je mogoče marsičesa naučiti, dodaja Larisa: »Naučila sem se, da moram biti vedno to, kar sem in se ne smem do drugih nesramno obnašati.«

Prostovoljka Kim Čuhnik vodi tudi plesne delavnice, poleg tega pa še: »Vodila sem delavnice izdelave lutk, potem smo šli v park, v telovadnici pa plešemo in telovadimo. Glasbo na plesnih delavnicah si otroci sami izberejo, nekateri plešejo bolj, drugi manj, za vsakogar se nekaj najde.«
Vzgojiteljica Manuela Strmšek Adam, pove, da so z otroki čim več zunaj: »Počitnice izkoristimo najbolje tako, da smo čim več na zraku. Plezamo po plezalni steni, se kopamo v bazenu, pripravljamo pa se tudi na srečanje z županjo. Vsak teden naredimo in načrtujemo svoj sklop aktivnosti, da se otroci podružijo in se sami igrajo, potem pa jih tudi mi animiramo, da igra ne postane dolgčas.« »V bazen v Športnem parku Ruše imajo vsi otroci iz Ruš letos prost vstop, saj so odpadle počitnice z Rdečim križem v Punatu,« pove vzgojiteljica iz Društva prijateljev mladine Ruše Katja Štraus.

Otroci so v preteklih tednih spoznavali tudi prelepo Pohorje in prebivalce, ki na njem živijo. Ogledali so si čebelastvo Pliberšek, poskusili med, cvetni prah, si ogledali panje in prostore, kjer se izvaja apiterapija. Ogledali so si tudi predstave, ki so bile organizirane v času Festivala Letni oder Ruše. Organizacija poletnih počitnic je kar zajeten zalogaj, zato se vsi, ki pri tem sodelujejo, nanj pripravljajo dolgo in temeljito.