Zamuda in prekinitev seje sveta UKC Maribor so bili očitno namenjeni dogovarjanju o sporazumnem prenehanju funkcije direktorja. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Zamuda in prekinitev seje sveta UKC Maribor so bili očitno namenjeni dogovarjanju o sporazumnem prenehanju funkcije direktorja. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Po dveh letih se poslavlja prvi mož mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra Anton Crnjac. Svet zavoda ga je na sinočnji seji nameraval razrešiti, a so na koncu sklenili sporazum o prenehanju funkcije s 30. septembrom. O njegovi razrešitvi se je sicer govorilo že od menjave vlade, v mariborski UKC pa se kot v. d. direktorja vrača Vojko Flis.

Da se tudi s tretjim poskusom razrešitve Antona Crnjaca zapleta, je dala slutiti dveurna preložitev začetka seje sveta zavoda, nato pa še debelo uro dolg odmor pred to točko dnevnega reda, očitno namenjen sklenitvi dogovora. "Sklenili smo sporazum o prenehanju funkcije direktorja. Začel bo veljati z dnem, ko mu bo dala soglasje vlada, učinkuje pa s 30. septembrom," je pojasnil predsednik sveta UKC Maribor Aleš Šabeder, ki zanika, da bi bila želja po menjavi direktorja politično motivirana: "Ne gre za nobeno politično zamenjavo. Danes je bil sklenjen sporazum z Antonom Crnjacom, kjer sta obe stvari dorekli vsebino in nadaljnjo poklicno pot Crnjaca, ki bo še naprej deloval v UKC Maribor kot zdravnik."

Anton Crnjac je vse očitke iz predloga za razrešitev, med drugim o slabem poslovanju, zavrnil, a se vseeno odločil za sporazumni odhod s položaja: "Dokazali smo, da se da dobro voditi bolnišnico, vzpostavili zelo stabilno stanje, izvedli investicije in jaz sem zelo zadovoljen s prvim delom svojega mandata. Pridejo pa trenutki, ko vidiš, da se poti razhajajo, in če se želimo korektno raziti, je najbolje podpisati sporazum in to smo danes naredili. Še naprej bom opravljal delo zvest UKC-ju."

S 1. oktobrom bo vodenje mariborskega UKC-ja znova prevzel Vojko Flis kot vršilec dolžnosti direktorja, je potrdil predsednik sveta Šabeder.

Svet zavoda se je tudi seznanil s poslovanjem v prvih petih mesecih. V tem obdobju je UKC Maribor ustvaril 660.000 evrov presežka, kar je po navedbah vodstva bolnišnice boljše od načrtov in od drugih bolnišnic.