Šest potapljačev arheologov počasi končuje delo v porečju Drave, ob mariborskem Lentu. Mestna občina Maribor namerava zgraditi novo brv, naloga potapljačev pa je ugotoviti, kje ležijo ostanki starega mostovža in kakšna so tla, v katerih bodo stali količki nove brvi.

Foto: MMC RTV SLO/Mestna občina Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Mestna občina Maribor


V projektu gradnje nove brvi bodo uredili tudi razgledno ploščad stare brvi, ki je postavljena na strani Lenta in še vedno služi obiskovalcem Drave in Lenta, približno petnajst metrov nižje pa bo postavljena nova brv. Povezovala bo Lent in Tabor. »Na konec koncev je najstarejši most, ki ga poznamo iz Maribora, lesena brv, znana iz pisnih virov in poznosrednjeveški in znan tudi iz tudi ikonografskih podlag. Iz tega pa lahko sklepamo, da je na tem mestu stal še starejši most, zgodnjesrednjeveški, ali pa celo rimskodobni,« pravi namestnik vodje odprave Rene Masaryk.

Iz tega razloga želijo konzervatorji, da arheologi potapljači pregledajo dno Drave:
»Želimo ugotoviti, kje so piloti starega, srednjeveškega mostu, in hkrati, če so še kakšne sledi še starejšega mostu, da bi lahko vzorčili lesene pilote, njihovo starost in pridobili še nova znanja.«
Leva in desna stran pobočja struge sta sodobno preoblikovani zaradi gradnje elektrarn na Dravi: »Na dnu, na šestih do osmih metrih, se dno zravna.« Na dnu je sicer nekaj smeti, ampak ne preveč, še ugotavljajo potapljači: »To, kar lahko mi vzorčimo, so leseni koli,« ti pa bodo ostali na rečnem dnu, ohranjeni tudi za zanamce in pa za lokalne potapljače, ki se z veseljem potapljajo na tem mestu.