Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so se v času širjenja okužb z novim koronavirusom zelo podaljšale čakalne dobe za nekatere zdravstvene storitve, poslabšal pa se je tudi njihov finančni položaj. Trenutno tako beležijo izgubo v višini skoraj milijon evrov. Sredstev za vstopno točko za covid še niso prejeli, prav tako ne denarja za analize testov na okužbo s koronavirusom.

Čakalne vrste so se podaljšale na področju fizioterapije, zobozdravstva, ortopedije, okulistike in psihiatrije. ''Toliko, kolikor lahko izvajamo v rednem delovnem času, žal ne bo dovolj, da bi odpravili, na kakšen način se bo pa to dodatno plačalo, pa še na žalost ne vemo,'' pravi pomočnik direktorja Aleksander Jus.

V času epidemije so namreč opravili le 30 odstotkov z zdravstveno zavarovalnico dogovorjenih storitev, ustrezno manj so prejeli denarja. Po drugi strani pa v okviru zdravstvenega doma ves čas deluje vstopna točka za covid, ki je strošek zavoda in kjer so do danes testirali 8177 ljudi. ''Mi tudi vsak mesec dobimo izstavljene račune od NLZOH za izvajanje testov, vendar tudi ti testi še niso plačani,'' dodaja Jus.

Po besedah Jusa trenutna izguba znaša že skoraj milijon evrov. ''Skušamo vzdrževati tisto likvidnost, da zagotavljamo našim zaposlenim osebni dohodek, da skušamo čim prej poravnati račune,'' razlaga Jus. Izgubo bi lahko zmanjšali z dogovorom o financiranju vseh dodatnih programov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje, kar naj bi pričeli reševati konec tega meseca.