Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Evakuacija 300-metrskega pasu okrog najdišča bombe, kjer živi 139 ljudi, se bo začela že zjutraj, domove pa je treba izprazniti najkasneje do enajstih. Vodja enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Igor Boh: "Evakuacijo bodo izvedli pripadniki gasilskih enot. Želimo in upamo, tako kot se je zgodilo pred leti pri dveh letalskih bombah, da bodo ljudje znova imeli posluh za to. Da se bodo umaknili iz svojih objektov in da bomo lahko začeli z delom."

Zbirno mesto za evakuirane prebivalce je telovadnica mariborske Osnovne šole Martina Konšaka. Na območju od 300 do 600 metrov od bombe pa bodo veljala pravila zaklanjanja. Igor Boh: "To pomeni, da bodo ljudje lahko v svojih stanovanjih, ne bo pa se možno gibati na prostem. Tako z vozili kot peš!"

Ustavljen bo tudi železniški promet. Ceste bodo zaprte od enajstih do predvidoma 18.00 oziroma do konca dezaktivacije. Ta se bo začela ob 12.00, naznanila pa jo bo sirena za splošno nevarnost. Vodja intervencije Darko Zonič: "Če bo šlo vse po sreči, bomo opoldne začeli s postavitvijo bombe v jamo, ki smo jo že izkopali. Po sireni pa bomo začeli postopek odvijanja vžigalnikov. V primeru, da se vžigalnikov ne bo dalo odviti, sledi naslednja faza, uničenje s kumulativnim trakom. To pomeni, da pripravimo kumulativni eksploziv in poskušamo bombo odpreti. Če gre vse po sreči, ta zagori, če pa ne gre, potem pa pride do detonacije."

Konec postopka bo znova naznanila sirena, takrat za prekinitev splošne nevarnosti. Po tem signalu se bodo evakuirani lahko vrnili v domove.