Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob svetovnem dnevu in tednu dojenja, ki tokrat mineva pod geslom – Ozavestimo starše, omogočimo dojenje - se v ta pomembni dejavnik za zdravje otrok z zadovoljstvom ozirajo v mariborski porodnišnici v univerzitetnem kliničnem centru, saj so po dolgoletnih prizadevanjih pripomogli, da se je delež dojenih otrok pri nas zelo povečal.

Mariborska porodnišnica je že dolgo ena izmed 12-ih slovenskih porodnišnic, ki ji je pripadel naziv novorojencu prijazna porodnišnica, katere poslanstvo je med drugim tudi spodbujati dojenje. Do danes so njihova prizadevanja dobila velike razsežnosti, saj doji vedno več mater. V mariborski porodnišnici je izjemno redka ženska, ki ne želi dojiti, večina mamic se zaveda pomena njihovega mleka za otroka, pravi pediatrinja Andreja Tekauc Golob, mednarodno pooblaščena svetovalka za laktacijo. Opaža tudi, da mamice vedno bolj iščejo nasvete na tem področju, v porodnišnici pa je v ta namen že vrsto let tudi posebej izobraženo zdravstveno osebje.

Sicer pa so v tukajšnji hiši rojstev v okviru prizadevanj na področju dojenja v zadnjem letu naredili še nov korak. Enega izmed prostorov so namenili laktariju, kjer si ženske, katerih otrok ni sposoben dojenja, izčrpavajo mleko. Prostor je higiensko urejen , v njem imajo mamice svojo zasebnost in hladilnike za shranjevanje mleka. Tako so materinega mleka lahko deležni tudi prezgodaj rojeni otroci, katerih število narašča.

V mariborski porodnišnici pa so še posebej ponosni tudi na izjemne uspehe pri dojenju nedonošenčkov, ki imajo drugje v svetu najnižjo stopnjo uspešnosti dojenja, iz tukajšnje porodnišnice pa odhajajo dojeni. Na tem področju so za vzgled tudi v slovenskem prostoru.