Foto: Radio Maribor/Posestvo Sončni raj
Foto: Radio Maribor/Posestvo Sončni raj

God svetega Jakoba in svete Ane 25. in 26. julija je tradicionalno čas, ko v vinorodnih delih severovzhodne Slovenije začnejo postavljati klopotce. Zvočna strašila so nekoč služila odganjanju ptičev iz vinogradov, a ker so se ti nanje že navadili, so zdaj predvsem priložnost za druženje, pa tudi popestritev turistične ponudbe.

Od sobote se v marsikaterem štajerskem vinogradu že oglaša klopotec in naznanja začetek priprav na trgatev. In če je nekoč postavljanje klopotca potekalo predvsem v krogu družine in tistih, ki so pri trgatvi pomagali, danes vse bolj postaja turistični dogodek. Epidemija ga bo letos pred Hišo stare trte preprečila, postavitev klopotca pa si bo mogoče danes, v nedeljo, 25. julija, ob 11. uri ogledati na posestvu Sončni raj v Vodolah. Lastnik posestva Bogdan Mak: "Se nam zdi prav, da tudi v tem obdobju, ki je turbulentno, ohranjamo to tradicijo."

Postavili bodo klopotec, ki je značilen za Slovenske gorice: "Pripravljamo ga skupaj z malečniškimi brači, ki so stalnica na trgatvi stare trte in postavljanju klopotca na Lentu, hkrati pa bomo sledili tradiciji, ki je značilna za te kraje in jo je smiselno ohranjati."

Na posestvu Sončni raj so se za letošnje postavljanje klopotca povezali tudi z vinsko fontano Marezige iz Kopra: "...Ki bo za Mariborčane opravila brezplačen avtobusni prevoz s starodobnikom na fontano vin Vodole, kar pomeni, da vsaki dve uri vozi brezplačen avtobus." Poseben avtobusni prevoz bo vozil krožno po označeni poti vsaki dve uri z odhodom iz glavne avtobusne postaje na Mlinski ulici v Mariboru ob 10., 12., 14., 16. in 18. uri.

Ves čas prireditve bodo obiskovalci morali upoštevati varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa.