Nevladne organizacije smo ljudje. Delovni. Ponosni. Nepogrešljivi. Tako se začenja strip avtorja Cirila Horjaka pod umetniškim imenom dr. Horowitz, ki so ga danes predstavili v razstavnem salonu v Grajski ulici 7 v Mariboru. Namen razstave je opozoriti na pomembnost in koristnost nevladnih organizacij, ki nas spremljajo na vseh področjih življenja.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Med 28 tisoč nevladnimi organizacijami v Sloveniji je kar 1300 gasilskih društev, veliko humanitarnih in zagovorniških organizacij, skupno pa jim je eno: da bi bila naša družba lepša in bolj prijazna. Strip, ki ga je na to temo ustvaril Ciril Horjak, je nastal v povezavi z Mirovnim inštitutom in sodelovanjem s Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. Direktor Zavoda PIP Bojan Golčar pove, da je razstava: »Namenjena temu, da javnosti vedno znova povemo, da nevladne organizacije niso tisto, za kar bi jih nekateri želeli prikazati: kot neke parazite, ki nič ne delajo.« Ampak da imamo v Sloveniji na podlagi dolgoletne tradicije društvenega delovanja veliko število nevladnih organizacij, ki izvajajo pomembno javnokoristno poslanstvo, tako na področju sociale, kulture, zdravja, ekologije, športa in civilne zaščite.

Podžupanja Alenka Iskra: »Morda se vedno niti ne zavedamo, kaj morda bi bilo za naše življenje ne tako dobro urejeno, če nevladniki ne bi tako dobro opravljali svoje delo.«

Zato občina z nevladniki, ki imajo zanimive projekte, sodeluje preko različnih razpisov, ki prinašajo sredstva. Razstava je v Maribor prispela iz Ljubljane, svojo pot pa bo nadaljevala naprej po Sloveniji.