Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Gasilci iz Slovenije in tujine so se zbrali na mednarodnem tekmovanju reševalnih čolnov v Dvorjanah v občini Duplek. Tradicionalni, že 39. dogodek, je nekoliko pokvaril dež, a dobre volje kljub temu ni zmanjkalo.

Na tradicionalno gasilsko tekmovanje na reki Dravi se je letos zaradi slabega vremena prijavilo le okoli 20 ekip, kar je pol toliko kot v preteklih letih. Ekipa iz Avstrijskega Lebringa je prišla le na obisk, saj so čoln pustili v pripravljenosti na reki Muri. Precej

manj je bilo tudi gledalcev. Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Dvorjane Primož Drozg:

"Mi moramo delovati v vseh razmerah. Danes so za nas mirne razmere, ker samo dežuje, drugače, ko posredujemo in pomagamo, pa je vodostaj reke še precej višji."

Posredovanj s čolnom pa je zaradi podnebnih sprememb vse več. Tekmovali so v spretnostni vožnji med bojami, vezanju reševalne zanke in metanju obroča ter pobiranju plavajočega predmeta, ki simbolizira utopljenca. Ob članski in veteranski moški ekipi pa so se na čolnu preizkusile tudi gasilke. Ajda Lobenwein:

"Pri moči smo mogoče malo šibke, ampak pomagamo pa tudi drugače v društvu. Po navadi smo ženske boljše v vodenju mladine, ampak saj so tudi moški, da ne bom narobe rekla. Znamo pa priskočiti na pomoč, tudi ko nas pokličejo, tako da po navadi tudi v moči ni problem."

Našli pa so tudi čas za dobro voljo. Gasilca in novopečenega očeta Mitjo Grajfonerja pa so simbolično krstili z metom v reko:

"Ponoči, ob 3:25, se mi je rodila hčerka, velika 45 centimetrov in težka 3 kg 100g. Kljub slabemu vremenu vseeno vztrajamo na Dravi pri našem tradicionalnem tekmovanju. Pozdrave pa pošiljam ženi in hčerki v bolnišnico!"

Gasilski praznik pa bodo dvorjanski gasilci sklenili z nedeljsko roštiljado.