Foto: Radio Maribor/DLUM
Foto: Radio Maribor/DLUM

Josip Primožič Tošo, uspešen telovadec, ki je večino življenja v Mariboru, je bil tudi velik ljubitelj kulture in umetnosti, predvsem je bil predan likovnemu ustvarjanju. Po 2. svetovni vojni je pod vodstvom priznanega mariborskega slikarja Maksa Kavčiča razvijal likovni talent in se kot uspešen scenograf v mariborskem gledališču ukvarjal še s slikarstvom, risbo, ilustracijo, grafiko in kiparstvom. Postal je eden najprodornejših samoukov prejšnjega stoletja in tako je v Mariboru po njem poimenovana ulica. Lani pa so mu v parku ob Ljudskem vrtu postavili spomenik, oblikovala sta ga kiparja Vlasta Zorko in Marjan Drev. Zdaj se avtorju z razstavo njegovih likovnih del poklanjajo še v stanovskem društvu.

» Želimo predstaviti njegovo osebnost, saj gre za pomembnega Mariborčana in slovenskega športnika, ki pa je bil tudi velik ljubitelj umetnosti, bil je tudi zelo nadarjen ustvarjalen na področju likovne umetnosti, kar je v javnosti manj znano«, pojasnjuje kustosinja Mojca Štuhec.

Josip Primožič je ustvaril predvsem veliko portretov, pa tudi vedut, krajin in tihožitij v različnih tehnikah. » Zelo dober je bil v slikanju krajin, ki mu je omogočala največ svobode in je lahko na tem področju najbolj raziskoval barve in vpliv svojega razpoloženja na motiv, ki ga je opazoval in zato se je določenim motivom tudi vračal«, še dodaja kustosinja.

Na razstavi, ki jo dopolnjuje katalog Mojce Štuhec in Milojke Kline, so na ogled predvsem krajine z motivi prekmurskih ravnic, Haloz, Slovenskih goric in Maribora in nekaj portretov, ki jih sicer hrani avtorjeva družina.