Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cepljenje proti covidu se nadaljuje tudi na mariborskem območju, a večino prejetega cepiva namenijo za drugi odmerek že cepljenih. Tako se seznam prijavljenih za cepljenje v mariborskem Zdravstvenem domu ne krajša; trenutno je na njem več kot 23.000 oseb, od tega jih je 2.800 starejših od 80 let in 7.000 starejših od 70 let.

V cepilnem centru mariborskega zdravstvenega doma so v tem tednu prejeli 1086 odmerkov Pfizerjevega cepiva, 700 odmerkov Moderninega in 300 odmerkov Astrazenecinega cepiva.
Prvi dve cepivi bodo skoraj v celoti porabili za drugi odmerek že cepljenih, zato cepljenje generacije nad 80 let napreduje počasi. Doslej so jih cepili 1650, na prvo dozo jih čaka še 2.800 in 7.000 starejših od 70.

Šele ko z drugim odmerkom cepijo vse, ki so na vrsti zanj, lahko z morebitnimi preostalimi odmerki cepijo starejše od 80 let, ki so najvišje na čakalnem seznamu, pojasnjuje pomočnik direktorja ZD Adolfa Drolca Aleksander Jus.

Včeraj so prvič začeli cepiti tudi s cepivom Astrazenece, ki ga bodo v skladu s strategijo prejeli zdravstveni delavci, nepokretni ali slabo pokretni na domu, ki so za cepljenje prijavili, in zaposleni v kritični infrastrukturi.

V mariborskem cepilnem centru bi sicer lahko cepili 9.000 ljudi na teden, za to pa bi se morale precej povečati dobavljene količine cepiva. Če bi tedensko namesto sedanjih 2000 prejeli 10.000 odmerkov, bi vse na cepilnem seznamu lahko pocepili do konca meseca.