Na univerzi v Mariboru bo v zimskem semestru študiralo za slabih 40 odstotkov manj tujih študentov, medtem ko se je za študij v tujini odločilo približno pol manj njihovih študentov. Foto: Univerza v Mariboru
Na univerzi v Mariboru bo v zimskem semestru študiralo za slabih 40 odstotkov manj tujih študentov, medtem ko se je za študij v tujini odločilo približno pol manj njihovih študentov. Foto: Univerza v Mariboru

Zaradi širjenja koronavirusa bo v tem študijskem letu po ocenah republiškega Centra za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja število mednarodnih izmenjav študentov približno za polovico manjše, kot prejšnja leta. To velja tudi za Univerzo v Mariboru, kjer pričakujejo 299 tujih študentov, na študij v tujino pa se odpravlja 73 njihovih študentov.

Na univerzi v Mariboru bo v zimskem semestru študiralo za slabih 40 odstotkov manj tujih študentov, medtem ko se je za študij v tujini odločilo približno pol manj njihovih študentov. Medtem ko so se nekatere evropske univerze odločile, da v tem študijskem letu mednarodne mobilnosti ne bodo izvajale, so se na mariborski odločili drugače, je pojasnil Mladen Kraljić: "Naša univerza, ki smo na srečo v državi, ki ni bila tako močno prizadeta, kot mnoge druge države, s katerimi sodelujemo, smo se pa odločili, da si bomo prizadevali, da mobilnost bo."

Seveda ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov, ki bodo za tuje študente veljali v enaki meri, kot za domače: "Če bo naš študent študiral na daljavo, bo tudi tuj, kar ne pomeni, da ne rabi priti sem, ker mednarodna izkušnja je več, kot samo obisk predavalnice na tuji univerzi."

Dobra tretjina tujih študentov, ki prihajajo na izmenjavo v Maribor, je iz Španije, drugi pa iz Portugalske, Francije, Nemčije, Češke, Poljske, Turčije in drugih evropskih držav. Ti v primeru, če bodo morali v karanteno, ne bodo prepuščeni sami sebi, ampak jim bodo pomagali v službi za mednarodno sodelovanje mariborske univerze, pojasnjuje Mladen Kraljić: "Iščemo zelo veliko posameznikov, ki oddajajo sobe in ki so pripravljeni za dva tedna namestiti tujega študenta v karanteni."

Informirajo pa tudi slovenske študente, ki se odpravljajo na mednarodno izmenjavo, da bodo vedeli, kako ravnati v različnih situacijah, ki jih lahko zaradi širjenja okužb s koronavirusom doletijo.