Utrinek z Dobrot slovenskih kmetij iz minulih let. Kako bo letos? Foto: MMC RTV SLO
Utrinek z Dobrot slovenskih kmetij iz minulih let. Kako bo letos? Foto: MMC RTV SLO

Že 30 let vsako pomlad na Ptuju poteka ocenjevanje domačih dobrot, v sklopu pripravo na zdaj že tradicionalno razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Tretji konec tedna v maju namreč običajno na ogled in pokušino postavijo več kot tisoč najboljših pridelkov in izdelkov s slovenskih kmetij. Letos razstave maja ne bo. Organizatorji pa že iščejo druge možnosti predstavitve domačih dobrot.

Na Dobrotah slovenskih kmetij je predstavljeno najboljše, kar premorejo slovenski kmetje. Letos so ocenili šest skupin izdelkov, nato pa - zaradi pandemije - priprave ustavili, pojasnjuje vodja organizatorjev iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Peter Pribožič: "Ko bo možno, bomo ocenili še ostale skupine izdelkov, kmetije sproti seznanjali z rezultati."

Potrošniki so lahko v času omejitev tudi po zaslugi dolgoletne razstave prišli do kakovostnih domačih izdelkov, pravi Peter Pribožič: "Danes v tej situaciji marsikatera kmetija oskrbuje potrošnika na naposreden način."

Upajo, da bodo lahko do septembra izvedli ocenjevanje domačih izdelkov in nagrajevanje kmetov ter pripravili vsaj tržnico dobrot, če že ne tradicionalne 31. razstave Dobrote slovenskih kmetij.