Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mariborski mestni svetniki so se včeraj zbrali na prvi seji po poletnem premoru. Izbrali so mestna nagrajenca: častna občanka bo postala prva predsednica mestne skupščine v samostojni državi Magdalena Tovornik, zlati grb pa prejme krajinski arhitekt Niko Stare. Svetniki pa so med drugim potrdili tudi dogovor z DUTB o odškodnini za pohorske žičnice.

Žičnice na Mariborskem Pohorju, ki jih je občina izvzela iz stečajne mase Športnega centra Pohorje, bodo občinski proračun namesto 13,2 milijona evrov stale 6 milijonov. Danes sprejeti rebalans pa kot vir prihodkov predvideva kar državni transfer iz paketa pomoči COVID, za katerega se še niso dogovorili. Mestni svetnik Nove Slovenije Bernard Memon:
"Jaz mislim, da smo tukaj zelo prehitro šli v neke kombinacije, ki nimajo zaključene finančne konstrukcije in sem malo do tega kritičen."

Dogovor vsebuje tudi 1,4 milijona evrov vreden odkup žičnic na Ruškem Pohorju. To bi storilo javnoprevozniško podjetje Marprom, ki so ga letos zaradi negativnega poslovanja in epidemije dokapitalizirali. Podžupan Samo Peter Medved: "Pričakovano je Marprom v letošnjem letu posloval izredno slabo. Pričakovanja so, da v naslednjih letih seveda posluje boljše in da se bo lahko za ta namen tudi zadolžil."

Več sob za starostnike, spremembe Zavoda za turizem

Svetniki so odobrili tudi trimilijonsko zadolževanje Doma starejših občanov pod Gorco za potrebe širitve.

Zavodu za turizem Maribor Pohorje pa so iz imena odvzeli Pohorje, ustanoviteljske pravice pa s štirih skrčili le na mariborsko občino.

Dražje globe v coni za pešce

Potrdili so tudi spremembe odloka o občinskih cestah, ki med drugim predvideva podražitev glob za vožnjo po conah za pešce z 80 na 160 evrov in preusmerjanje potnikov taksijev in invalidov v conah za pešce na občinske minibuse Maister.

Aktivacija participativnega proračuna

Potrdili pa so tudi aktivacijo pol milijona evrov vrednega dveletnega participativnega proračuna, ki bo občane k oddajanju predlogov že od danes vabil z geslom Čuj, sodeluj.