Doris Urbančič Windisch Foto: Oglasno sporočilo/Slovenska turistična organizacija
Doris Urbančič Windisch Foto: Oglasno sporočilo/Slovenska turistična organizacija

Zakaj je prišlo do prekinitve seje, ni znano, saj predsednik sveta na novinarska vprašanja ni odgovarjal in je obljubil le pisno izjavo. Preostali svetniki, ki smo jih prosili za pojasnila, pa izjave niso želeli dati, saj je za to pristojen le predsednik sveta.

"Na sejo sem prišla z odvetnikom. Pri osmi točki dnevnega reda, kjer so želeli obravnavati razrešitev direktorja, sva morala sejo zapustiti, zato nisem seznanjena, kaj se je dogajalo med postopkom razrešitve. Prišli so pome in mi povedali, da je bila seja prekinjena," nam je po seji povedala direktorica Doris Urbančič Windisch.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi do prekinitve prišlo, ker niso dobili s statutom zahtevanih mnenj občin ustanoviteljic.

Postopek razrešitve ni jasen. Direktorica in župana dveh izmed občin ustanoviteljic Rače–Fram in Hoče–Slivnica (med ustanoviteljicami sta še občini Starše in Maribor) menijo, da bi morali razrešitev potrditi občinski sveti, predsednik sveta zavoda Gregor Bezlaj pa nam je pred sejo povedal, da je beseda svetnikov zadnja, in da so mnenja občin nezavezujoča.

"Povem še lahko, da občine z razrešitvijo in s tem, da morajo podati mnenje, niso bile seznanjene korektno. Seznanjene so bile le preko e-pošte na naslov "info@". Zato jim bodo morali to informacijo še enkrat sporočiti na ustrezen način in jim dati možnost, da se glede razrešitve ustrezno opredelijo občinski sveti, tako kot zahtevata statut in odlok o ustanovitvi zavoda," je še povedala Urbančič Windischeva.

Občine se lahko izrečejo v 30 dneh od vročitve. Če tega ne storijo, se šteje, da z razrešitvijo soglašajo. Šele takrat bodo lahko svetniki točko spet uvrstili na dnevni red.

Direktorica je vodenje zavoda prevzela marca lani. Župana občin Hoče-Slivnica in Rače-Fram, Marko Soršak in Branko Ledinek, menita, da je za ocenjevanje uspešnosti njenega dela še prehitro in da prepogoste menjave vodstva niso dobre. Ledinek še dodaja, da gre pri razrešitvi za politične igre. Mariborski župan Andrej Fištravec je že konec lanskega leta dejal, da zaupa odločitvam sveta zavoda, odziva iz občine Starše pa nam še ni uspelo dobiti.

Kot je znano, so direktorici nekateri svetniki že decembra izrekli nezaupnico, med drugim zaradi neustrezno pripravljenega poslovnega in finančnega načrta, neustrezno pripravljenega programa festivala Čarobni december in slabega povezovanja z občinami in s turističnimi akterji. Direktorica pa pravi, da so očitki neutemeljeni, ohlapni in pravno nevzdržni.