Doris Urbančič Windisch. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Doris Urbančič Windisch. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Svetniki Zavoda za turizem Maribor - Pohorje so prekinili tudi drugo sejo, na kateri bi morali glasovati o razrešitvi direktorice. Seja javnega zavoda je bila, kot že nekajkrat doslej, spet zaprta za javnost s pojasnilom, da so se svetniki tako pač odločili. Predsednik sveta Gregor Bezlaj izjave, kot že večkrat, tudi tokrat ni želel dati, obljubil je le pisna pojasnila.

Direktorica pa nam je povedala, da so svetniki "prišli le do prve točke, kjer se je potrjevala sklepčnost. Predsednik sveta zavoda je povedal, da želijo od druge do šeste točke svetniki razpravljati sami in da naj zapustim sejno sobo. Za besedo je nato prosil moj odvetnik, predsednik sveta pa mu je ni odobril in je pojasnil, da imajo pravico do besede le svetniki. Odvetnik je vztrajal s pojasnili zakonskih postopkov, člani in predsednik sveta pa so sejo prekinili s pojasnilom, da si tudi sami želijo pravne podpore, kar naj bi zagotovili do naslednje seje."

Urbančič - Windischeva opozarja, da se postopek vleče že tri mesece. To negativno vpliva na delo zavoda in si želi, da bi se postopek, tako ali drugače, čimprej končal.

Postopek razrešitve sicer traja že od lanskega decembra. Prvič so sejo prekinili konec januarja, saj predsednik sveta ni pridobil s statutom zahtevanih mnenj občin ustanoviteljic Maribor, Rače - Fram, Hoče - Slivnica in Starše. Mnenja je nato pridobil, kot je znano, pa so se sveti vseh občin razen mariborske izrekli proti razrešitvi. Mariborski župan Andrej Fištravec pa točke na dnevni red seje mestnega sveta ni uvrstil, zato se po statutu šteje, da z razrešitvijo sogalaša.

Postopek razrešitve sicer ni jasen. Ohlapno napisana statut in odlok o ustanovitvi zavoda si vpleteni razlagajo vsak po svoje, zato ni jasno, ali je za razrešitev potrebna soglasna potrditev vseh občin ustanoviteljic, tako kot je to v primeru imenovanja direktorja, ali šteje le odločitev sveta zavoda.

Predstavniki treh manjših občin ustanoviteljic so sicer v svetu zavoda v manjšini, občina Hoče – Slivnica pa ga trenutno sploh nima. Njihova predstavnica Anita Arzenšek, ki razrešitev direktorice podpira, je zaradi nestrinjanja z odločitvijo sveta svoje občine namreč odstopila, a se je po besedah direktorice zavoda današnje seje kljub temu udeležila, saj naj bi glasovalne pravice še imela.

Mariborski župan Fištravec sicer opozarja, da bi morala imeti glavno besedo mariborska občina, saj edina financira zavod. Od drugih občin zahteva povračilo več kot milijona evrov, ki naj bi ga dolgovale, kar pa ostali župani zavračajo, saj da delovanje zavoda ni ustrezno definirano. Pravijo, da so na financiranje pripravljeni, a bo pred tem treba na novo definirati ureditev zavoda.

Kot je znano, nekateri svetniki zavoda direktorici po slabem letu dela očitajo neustrezno vodenje, med drugim nestrokovno pripravljena finančni in poslovni načrt in slabo povezovanje z drugimi občinami in turističnimi akterji. Direktorica pa pravi, da so razlogi neutemeljeni, in kot je ugotovil mariborski KVIAZ, tudi nekrivdni. Prepričana je, da je zavod pod njenim vodstvom izvedel veliko uspešnih projektov in prispeval k lanski rekordni turistični sezoni.