Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Most, ki vodi na edino mariborsko poletno kopališče Mariborski otok, je dotrajan in potreben obnove. To je pokazal pregled, ki ga je mariborska občina naročila pred začetkom kopalne sezone. Zaradi slabega stanja objekta je promet čez most mogoč le v omejeni obliki.

Most čez Dravo, ki vodi na naravni rezervat Mariborski otok, kjer je tudi kopališče, so zgradili leta 1934. Rezultati pregleda so pokazali, da je večina pomanjkljivosti in poškodb tega premostitvenega objekta posledica obrab in vremenske izpostavljenosti. Poškodovana je lesena pohodna površina in načeta protikorozijska zaščita jeklene konstrukcije, za njeno sanacijo pa bo treba zagotoviti denar. Pred ponovno izvedbo protikorozijske zaščite je treba izvesti natančen pregled celotne jeklene konstrukcije in izdelati ustrezne izvedbene načrte, še pojasnjujejo na mariborski občini.

Predstavniki občine pred mikrofon niso želeli, so pa pojasnili, da je most na Mariborski otok v tem trenutku, brez dodatnih ukrepov ojačitve jeklenih prerezov, sposoben prenesti predvidene obremenitve v okviru običajne uporabe. To pomeni obremenitev lastne oziroma stalne teže, promet pešcev in kolesarjev ter prečkanje servisnega vozila, so pisno pojasnili z mariborske občine.

Dodali so še, da je most v občinskem upravljanju, zato bo za njegovo obnovo in za zagotovitev potrebnega denarja morala poskrbeti prav mariborska občina. Natančnega pregleda in izvedbenega načrta sanacije mostu na občini še niso naročili.