Tako so kanalizacijo delno zgradili pred tremi leti v Limbušu. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Tako so kanalizacijo delno zgradili pred tremi leti v Limbušu. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je objavila razpis za izbiro izvajalca gradnje 24 kilometrov manjkajoče kanalizacije. Nove priključke bo dobilo več kot tri tisoč občanov. S tem se bo delež Mariborčanov, povezanih na čistilno napravo, zvišal z dobrih 95 na več kot 98 odstotkov, kolikor je zakonodajni minimum.

Kanalizacijski priključek bodo v naslednjih dveh letih dobila gospodinjstva v štirih krajevnih skupnostih, pravi podžupan Samo Peter Medved:

"Prvo gre za območje Kamniške grabe v dolžini 1230 metrov, potem zelo velik sklop, Limbuš in Laznica, v dolžini 6563 metrov, v Pekrah in Hrastju slabih 7 kilometrov kanalizacije in potem še največji sklop, Malečnik in Trčova, v dolžini skoraj 10 kilometrov."

Projekt, vreden 11 milijonov evrov, bosta z več kot petimi milijoni sofinancirali EU in država. Gradnja naj bi imela pozitivne posledice za okolje, predvsem na stanje voda.

Občani na kanalizacijo čakajo že dolgo

Kot je znano, se zgodba z manjkajočo kanalizacijo vleče že več let. Občina jo je najprej želela graditi v več fazah, a se je zapletlo že pri prvem projektu pred tremi leti v Limbušu. Tokrat so se odločili za enoten pristop, kar podpira tudi predsednik sveta krajevne skupnosti Andrej Šauperl, saj so se predvsem v spodnjem Limbušu težave že zelo nakopičile:

"Naselje samo je staro okoli 40, 50 let. Greznice ne tesnijo več, fekalije so se začele pojavljati v kleteh, skozi stene so prihajale in tako naprej. Skoraj vsaka hiša že ima probleme s tem. Poleg tega pravzaprav celo naselje stoji na prodnatih tleh ob Dravi, malo nižje imamo pa rezervne vodnjake za Mariborski vodovod."

Če v razpisnem postopku ne bo pritožb, bi lahko gradnjo začeli še pred poletjem, trajala pa bo dve leti.