Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska ulična parkirišča v tako imenovani beli coni so čez dan zelo zasedena, občina pa njihovo število še zmanjšuje na račun parkirišč za invalide, motorna kolesa in električne avtomobile. Zato imajo stanovalci pogosto težave z dolgotrajnim iskanjem prostega mesta, nemalokrat pa morajo parkirati daleč od doma in v conah, za katere nimajo dovoljenja. Občina jim želi pomagati z novim ukrepom, ki je v veljavo stopil danes.

V skladu z novimi pravili bodo lahko imetniki dovolilnic za določeno cono parkirali tudi v sosednji coni, pravi Uroš Kosi z občinskega Urada za komunalo, promet in prostor: "V bistvu gre za sosednje cone, torej, tisti, ki so doma na primer v coni 3 in je na tistem njihovem območju zraven njihovega stanovanja sosednja cona 1, bodo prehajali v to sosednjo cono 1."

Na občini upajo, da bo ukrep pomagal okoli 1300 imetnikom dovolilnic, ni pa namenjen brezplačnemu parkiranju kjer koli, še dodaja Kosi: "Namen tega je, da tisti, ki pridejo domov in imajo zasedeno parkirišče, lahko smiselno prehajajo v sosednjo cono. Da bi pa zdaj lahko v vseh conah parkirali, pa ni primerno, ker to pomeni, da bi se potem osebno vozilo uporabljalo v mestu, kjer so razdalje kratke, da bi se vozili v službo, čeprav lahko to razdaljo premagajo s kolesom ali pa peš."

Podrobnejše informacije z grafičnimi zemljevidi so na voljo na občinskem Facebook profilu in spletni strani Urada za komunalo, promet in prostor – s klikom na zavihek 'Parkiranje po conah – novosti'.