Foto: BoBo
Foto: BoBo

Epidemija novega koronavirusa in ukrepi za njeno zajezitev vplivajo tudi na delovanje in poslovanje družbe Dravske elektrarne Maribor. Ker spadajo med podjetja, ki upravljajo kritično infrastrukturo državnega pomena, so sprejeli poostrene ukrepe; ti jim za zdaj omogočajo nemoteno proizvodnjo energije.

Ukrepi zagotavljajo nemoteno delovanje

Družba Dravske elektrarne Maribor, ki proizvede 80 odstotkov iz obnovljivih virov pridobljene elektrike v Sloveniji, je prve ukrepe sprejela že konec februarja. Omejili so dostope in gibanje v elektrarnah in drugih objektih, skoraj polovici zaposlenih pa odredili delo od doma. Tudi zaposleni s šoloobveznimi otroki so lahko ostali doma, pravi direktor Andrej Tumpej.

Zagotavlja, da proizvodnja poteka nemoteno, opravljajo pa tudi potrebna vzdrževalna dela, ki bodo zagotavljala zanesljivost proizvodnje tudi v prihodnje.

Okužb med zaposlenimi še ni bilo

Izpada delovne sile zaradi okužb in samoizolacije za zdaj nimajo. Pripravljeni pa so na morebitno zaostritev epidemije. Ukrepi upočasnjujejo tudi izvedbo investicij in razvojnih projektov, zato zdaj več energije usmerjajo v njihovo snovanje.

Povpraševanje po energiji upadlo

Upočasnjevanje gospodarstva pa povzroča tudi upad povpraševanja po električni energiji. Konični odjem je manjši za do 15 odstotkov, a se bo številka še spreminjala, zato posledic za poslovanje še ni mogoče predvideti. Cene za zdaj zaradi pogodb ostajajo nespremenjene, Tumpej pa na tem pričakovanju pričakuje spremembe v prihodnje. Se pa podjetje pripravlja na nemoteno poslovanje ob zmanjšanih prihodkih.

Tumpej ob upadu industrijske porabe pričakuje dvig porabe v gospodinjstvih. Ob tem zagotavlja, da je slovenski energetski sistem stabilen, za zdaj pa je zadovoljen tudi z odzivnostjo državnih organov.