Foto: Radio Maribor/MKC
Foto: Radio Maribor/MKC

Mariboru se s tradicionalnim knjižnim sejmom na Grajskem trgu začenja drugi del 23. literarnega festivala Dnevi slovenske knjige. Festival bo do prihodnje srede na različnih prizoriščih v mestu ponujal srečanja slovenskimi literati, razstave, koncerte in druge kulturne dogodke.

Prvi del literarnega festivala so aprila zaradi epidemije izpeljali le v virtualnem okolju, »zato je zadovoljstvo ob mnogih dogodkih, ki bodo v drugem delu znova v živo, pred občinstvom, veliko, » pravi koordinatorica festivala Petra Kolmančič.

Na osrednjem festivalskem prizorišču, Grajskem trgu v središču mesta, bo vse dni potekal knjižni sejem, s predstavitvijo slovenskih založb; pripravili so program za mlade, srečanja z literati in ilustratorji in druge, s knjigami povezane dogodke, nastopili bodo tudi glasbeniki. Častni gost festivala bo mariborski pesnik Andrej Brvar, ki bo na torkovi literarni postaji predstavil svojo najnovejšo pesniško zbirko Fusnote. Na številnih literarnih srečanjih tokrat sodelujejo predvsem slovenski avtorji. » Prepričani smo, da je v tem času treba podpreti lokalne ustvarjalce, saj so se mnogi znašli v zelo težkem položaju, prav tako je treba podpreti slovensko knjigo in domače založnike,» pove Petra Kolmančič.

Slovesno odprtje festivala bo v prostorih Narodnega doma Maribor, ob 19. uri, ko bodo svojo poezijo in literaturo prebirali znani pesniki in pisatelji Saša Pavček, Esad Babačić, Zoran Pevc in Sebastijan Pregelj.