Foto: OFEM
Foto: OFEM

V Mariboru urejajo zadnje podrobnosti pred začetkom Olimpijskega festivala evropske mladine, za športnike od 14-ega do 18-ega leta. Na stadionu Ljudski vrt se pripravljajo na nedeljsko spektakularno otvoritev, drevi ob 20.00 pa se bodo na Trgu svobode predstavili slovenski športniki. Nekatere reprezentance so že v mestu ob Dravi, večina pa pride jutri. Prostih postelj skoraj ni mogoče dobiti.

Foto: OFEM
Foto: OFEM

Maribor je pripravljen na prihod 2473 športnikov in več kot 1100 spremljevalcev iz 48-ih držav, pri organizaciji pa bo pomagalo tudi 800 prostovoljcev, od tega skoraj 200 iz tujine. »Nastanjeni so v vseh namestitvah dijaških in študentskih domov. Drugače pa so tudi v hotelih vsi naši VIP gostje in tudi vsi delegati in funkcionarji, ki prihajajo v Maribor«, poudarja vodja logistike in transporta Primož Dvoršak. Na prizoriščih 11-ih športnih panog urejajo še zadnje malenkosti; organizatorji so tik pred zdajci dobili dovoljenje za še nedokončano ogrevalno atletsko dvorano z novo tribuno. Podžupan Samo Peter Medved olajšano izpostavlja: »Dobili smo tudi vsa dovoljenja in potrdila za uporabo atletske dvorane; to je bilo tisto, kar nas je zelo, zelo skrbelo. Zagotovljenih je 900 sedežev, kjer si je možno tekmovanja ogledati, streha pa bo izvedena po tekmovanju.«

Festival, ki bo trajal do 29-ega julija, bodo slavnostno odprli v nedeljo. Približno tisoč brezplačnih vstopnic za spektakel so razgrabili v nekaj minutah, glede scenarija prireditve, na kateri bo sodelovalo 200 nastopajočih, pa so precej skrivnostni. Tudi vodja dogodkov Mitja Špes: »Rdeča nit je mladi mladim. Glasbeni in kulturni gosti, plesalci, zelo zelo širok spekter, poznani pa tako v slovenskem kot v evropskem prostoru. Kdo vse, pa si je treba ogledati in doživeti celotno prireditev«. Sodelovali bodo tudi vsi, ki bodo do stadiona prišli iz zaprte športne vasi pri Štukuza po Gosposvetski cesti. »Vabimo vse, ki živijo v bližini, da si pridejo ogledat, navijat in občudovat ta mimohod več kot 3600 športnikov in strokovnega osebja,« dodaja direktorica OFEM-a, Nataša Ritonija. Ogled tekmovanj bo brezplačen, številne spremljevalne dogodke pa pripravljajo na Trgu svobode, Glavnem trgu, v Mestnem parku in na kopališču Mariborski otok.