Foto: Radio Koper/web
Foto: Radio Koper/web

Za šole in vrtce, ki jih ogreva Energetika Maribor, se je daljinsko ogrevanje z januarjem podražilo še za veliko več kot za gospodinjstva, in sicer kar za 200 odstotkov. V sistemih daljinskega ogrevanja namreč ne veljajo za zaščitene uporabnike, zato imajo enako ceno kot drugi poslovni uporabniki, opozarjajo distributerji toplote. Zato vlado pozivajo, naj zameji tudi končno ceno daljinskega ogrevanja in njihove odjemalce izenačil s tistimi, ki se ogrevajo sami in so zaradi vladnih ukrepov zdaj v ugodnejšem položaju.

Ogrevanje se je z januarjem pri Energetiki Maribor za gospodinjstva podražilo za 80, za poslovne odjemalce pa celo za 200 odstotkov. Za toliko je ogrevanje dražje tudi za šole in vrtce, ki so v Mariboru priklopljeni na sistem daljinskega ogrevanja. Vlada je namreč ceno plina kot energenta v sistemih daljinskega ogrevanje zamejila le za gospodinjstva, pojasnjuje vodja proizvodnje pri mariborski Energetiki Miran Rožman: "Cena zemeljskega plina je v sistemih daljinskega ogrevanja zamejena zgolj in samo za proizvodnjo toplote za gospodinsjke odjemalce."

Distributerji toplote ocenjujejo, da so njihovi odjemalci v neenakopravnem položaju v primerjavi s tistimi, ki se po zamejenih cenah energentov ogrevajo sami, in ministrstvo za infrastrukturo pozivajo, naj zameji tudi končno ceno toplote daljinskega ogrevanja. "Menimo, da bi vlada z dodatnim ukrepom - znižanjem ali zamejitvijo cene toplote - morala priskočiti na pomoč našim odjemalcem, ne le v mariboru, temveč vsem v Sloveniji," dodaja Rožman.

Da bi bilo treba za izenačitev položaja odjemalcev pri ogrevanju regulirati tudi končno ceno daljinskega ogrevanja, se strinja direktorica Agencije za energijo Duška Godina: "Interventni zakon daje podlago za reguliranje tarifnih postavk za obračun oskrbe s toploto."

Na ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da dodatni ukrepi za regulacijo cen daljinskega ogrevanja za zdaj niso v načrtu.

O problematiki cen daljinskega ogrevanja smo obširneje govorili v torkovi Radijski tribuni, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Vse dražje ogrevanje - bo vlada regulirala tudi ceno daljinske toplote?