Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Energetska sanacija 24 javnih stavb v Mariboru se končuje. Gre za projekt javno-zasebnega partnerstva, glavna cilja sanacije pa sta zmanjšanje porabe energije in manjši vpliv na okolje.

Projekt energetske obnove mariborskih javnih stavb je v zaključni fazi – preverjajo še delovanje sistemov in odpravljajo manjše napake, do konca oktobra pa naj bi bil opravljen prevzem vseh objektov, pojasnjuje direktorica Energetske agencije za Podravje Vlasta Krmelj in dodaja, da bo v začetku novembra tudi uradni zaključek projekta in bo opravljena predaja objektov med naročnikom, mariborsko občino, in koncesionarjem – Petrolom.

Obnovili so 24 objektov, v glavnem šol in vrtcev, pa tudi kotlovnico dvorane Tabor v povezavi z Ledno dvorano, še pravi sogovornica: »Stavbe so obnovili delno ali celovito. V nekaterih so menjali oz. energetsko sanirali kotlovnice, ponekod so menjali tudi stavbno pohištvo, uredili fasade in izolirali podstrešja.«

Skupna vrednost projekta sanacije je 12 milijonov evrov. Dolgoročna cilja projekta sta zmanjšanje porabe energije in emisij ogljikovega dioksida in nadomeščanje fosilnih goriv z gorivi, ki so do okolja prijaznejša, energetsko učinkovitejši objekti pa naj bi na dolgi rok omogočali tudi prihranek sredstev.