Cene energentov so močno poskočile. Foto: Pixabay
Cene energentov so močno poskočile. Foto: Pixabay

Centri za socialno delo so zasuti s povpraševanji upokojencev, ali so upravičeni do državnega energetskega dodatka. Mnogi so namreč prejeli dopis pristojnega ministrstva, naj to preverijo pri svojem CSD-ju. Večini upravičencev je država energetski dodatek že nakazala, sledila bodo nakazila dohodkovno najšibkejšim kategorijam invalidov. Upokojenci z nizkimi pokojninami pa si morajo najprej urediti varstveni dodatek, če ga še nimajo, in sicer do 28. februarja; pri tem začasno ne velja omejitev pri dedovanju in se ne upošteva premoženje. V tem mesecu bodo upravičencem nakazani tudi draginjski otroški dodatki.

Država je 2. novembra že nakazala energetski dodatek prejemnikom socialne pomoči in varstvenega dodatka. Naslednja izplačila bodo invalidom, in sicer 10. in 25. novembra in 2. decembra, vse do konca marca pa tistim, ki bodo varstveni dodatek ali redno socialno pomoč pridobili naknadno.

"Če samska oseba ali družina ni bila prejemnica denarne pomoči ali varstvenega dodatka zaradi premoženja, lahko od 1. oktobra letos do 28. februarja poda na pristojni Center za socialno delo poda vlogo za denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek," premoženje se namreč v tem obdobju ne upošteva, upoštevajo pa se prihranki nad določeno vrednostjo, še pojasnjuje Mira Zebec iz mariborskega CSD-ja. "Posameznik lahko ima 2.500 evrov prihrankov, družina pa do 3.500. Vse, kar je nad to mejo, pa se upošteva."

Država bo z energetskimi dodatki 200 evrov za samsko osebo predvidoma pomagala okoli 60.000 gospodinjstvom. Ker so upokojenci s pokojnino, nižjo od 620 evrov, prejeli dopis, naj pri svojem CSD-ju preverijo, ali so upravičeni do varstvenega in s tem energetskega dodatka, so centri zasuti s klici upokojencev. A najpogosteje ugotovijo, da je cenzus za par v skupnem gospodinjstvu višji. "Za dva je namreč cenzus 966 evrov. Se zgodi, da ima vsak od njiju 500 evrov pokojnine in izpadeta," dodaja Mira Zebec.

Ugotavljajo, da je do varstvenega dodatka dejansko upravičen le odstotek upokojencev, ki so dobili obvestilo države. "Smo pa s tem tudi našli krog ljudi, ki je upravičen, in to je naš cilj, da ti ljudje dobijo pomoč," pa dodaja Mateja Jus Rauter z mariborskega CSD-ja.

V novembru bodo upravičenci dobili prvo nakazilo draginjskih otroških dodatkov, ki bo avtomatično in vlog ni potrebno oddajati.

O uveljavljanju pravic v povezavi z energetskim dodatkom smo govorili tudi v torkovi Radijski tribuni, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Kako do energetskega in otroškega draginjskega dodatka?