Foto: BoBo
Foto: BoBo

Epidemiološki trendi se izboljšujejo tudi v Podravju; na mariborski vstopni točki vsak dan odvzamejo med 250 in 300 brisi za PCR testiranje. Pozitivnih jih je v povprečju med 30 in 35. V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru pa se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov zmanjšalo na 65, od teh je 25 v intenzivni negi.

Dnevno število novih okužb upada tudi v Podravju; povprečje v tej regiji je v zadnjem tednu 67 novih primerov na dan, pojasnjuje vodja območne enote NIJZ, epidemiolog Zoran Simonović "Ugotavljamo postopen upad števila novih potrjenih primerov okužb s koronavirusom, podatki so spodbudni."

Število covidnih bolnikov se je zmanjšalo tudi v mariborskem kliničnem centru; trenutno jih zdravijo 65, na vrhuncu so jih več kot 200. Hospitalizirani bolniki so mlajši, kar kaže na učinek cepljenja v starejši populaciji. Predstojnica infekcijskega oddelka Nina Gorišek Miksić: "K sreči je cepljenje zelo uspešno zaščitilo ranljive skupine, žal pa še vedno ni dovolj velike precepljenosti ali druge zaščite pri aktivni populaciji nad 50 let. " Ti v bolnišnico pogosteje prihajajo s težjo obliko covidne bolezni. "V tretjem valu je več bolnikov, ki že ob sprejemu potrebujejo takojšnjo odkrbo v intenzivni enoti," pojasnjuje Gorišek-Miksićeva in dodaja, da se je povprečna starost hospitaliziranih bolnikov spustila pod 65 let, večina med njimi ni bila cepljena.

V mariborskem cepilnem centru so cepljenje pospešili; vsak teden cepijo več kot 8.000 ljudi. Direktor mariborskega Zdravstvenega doma Jernej Završnik pričakuje, da se bo trend upadanja okužb nadaljeval, "predvsem pa bo prihodnje upadanje epidemije odvisno od tega, koliko se bomo cepili in kako bomo spoštovali epidemiološke ukrepe."

V Mariboru bodo ta teden pocepili vse prijavljene s svojega seznama, nato bodo vabili tiste, ki so se prijavili v aplikaciji zVem.