Foto: Radio Maribor/Zavod za filmsko kulturo
Foto: Radio Maribor/Zavod za filmsko kulturo

V Mariboru se danes začenja 10. Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, ki so ga zaradi znanih razmer preselili na splet. V tekmovalnem delu programa bo vse do sobote, ko se bo festival končal, na ogled 30 filmov mladih avtorjev z različnih koncev sveta. V sklopu Sveži pa so zbrani filmi slovenskih ustvarjalcev, ki se niso uvrstili v tekmovalni program.

Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation v organizaciji Društvo za razvoj filmske kulture ponuja v osrednjem, tekmovalnem delu programa na ogled 30 filmov, ki jih je izbrala žirija med več kot 600 prijavljenimi iz 65-ih držav. Filmi v različnih žanrih, ki so jih posneli otroci in mladi do 19. leta, so razvrščeni v tri kategorije Mini, Midi in Maxi.

»Festival je odprt za vse filmske zvrsti, animirane, igrane dokumentarne in eksperimentalne. Mlajši v programih Mini In Midi večinoma posegajo po animiranem filmu, saj jih navdušuje predvsem tehnika, medtem, ko se najstniki posvečajo igranemu filmu, kjer je v ospredju zgodba«, pove Hana Repše, programska vodja festivala.

V programskem sklopu Sveži so na ogled filmi, ki so jih na poziv ustvarili slovenski avtorji in se niso uvrstili v tekmovalni program. Vsi izbrani filmi bodo kadar koli na ogled do sobote zvečer, na spletni strani festivala. Mladi pa lahko sodelujejo tudi v spletni delavnici o poklicu scenarista, ki jo vodi Anja Bunderla.

Slovesno bodo festival odprli nocoj ob 20. uri, ko bodo prikazali filme, ki so v minulih letih prejeli nagrado Mali slon, s tremi nagrajenimi avtorji pa bo tudi pogovor v živo. Odprli bodo še spletno razstavo Grege Mastnaka Kako nastane 2D računalniška animacija in zakulisje filma Ki-Ki-Do. Festival se bo končal v soboto zvečer, s podelitvijo nagrad za najboljši film v vsaki od treh tekmovalnih kategorij.