Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Na Židovskem trgu se bo ob 19-ih uradno začel Festival fotografije Maribor. Letos se bo predstavil na 26-ih prizoriščih, s tridesetimi razstavami, dodatno pa ga bo popestril bogat spremljevalni program - ta zajema delavnice, predavanja, vodenja po razstavah in projekcije filmov.

Tokratna izvedba fotografskega festivala v Mariboru z naslovom Svet – svetloba se posveča krajini in okolju. Z razstavami, ki predstavljajo sodobno umetniško obravnavanje te teme, jo bo osvetlil z različnih plati, saj gre za zelo star motiv, ki se je spreminjal skozi čas, pravi umetniški vodja festivala Vasja Nagy Hofbauer: »Jasno je, da če je v romantiki človek gledal na naravo kot na nekaj divjega, neukrotljivega, je danes jasno, da človek vpliva na vsak kotiček zemlje s svojim delovanjem. To dobro uprizarjajo prav fotografije«

Eden od najpogostejših motivov v fotografiji je krajina, naj gre za pogled iz narave ali na kraje, ki jih je ustvaril človek. V Sinagogi Maribor bo v tem sklopu na ogled razstava z Japonske, fotografa Bojana Radoviča, Hibakujumoku: "To so fotografije debel preživelih dreves iz časov, ko je na Japonsko padla atomska bomba," dodaja Nagy Hofbauer. Fotografski festival je pomemben festival, s katerim Maribor doseže raznolikost in pestrost, "saj so na njem raznolike razstave, ki izredno pritegnejo. Vidimo inštalacije, 3D fotografije, kolaže, ne le fotografije, pritrjene na steno," pravi kustodinja Katarina Kumprej.

Razstave fotografij bodo v razstaviščih ob Koroški ulici, v Fotostolpu, Sinagogi, Medianoxu, Univerzitetni knjižnici, Srednji gradbeni šoli, GT22 in še kje.