V Univerzitetni knjižnici Maribor so letos že tretjič pripravili Filmiko – zabavno šolo filma za vse generacije. Prvi dve sta bili posvečeni igranemu filmu, tokrat pa umetniškemu svetu animacije. V šestmesečni šoli bodo udeleženci dobili celovit vpogled v tehnike, zgodovino, izdelavo in produkcijo animiranega filma.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Prva Filmika je trajala tri mesece, druga šest, tretjo pa posvečajo animiranemu filmu. Skrbnica glasbene in filmske zbirke v Univerziteni knjižnici Maribor Karmen Salmič Kovačič posreduje informacije in znanje o tem širokem in zanimivem področju: »Za uporabnike smo lahko odprli glasbeno filmsko čitalnico, ta pa je dostopna ves čas odprtja knjižnice; v njej je tudi klavinova, dar Kluba prijateljev knjižnice.« V tej knjižnični enoti pa je mogoče na različnih aparaturah predvajati vsakovrstno gradivo, ki ga knjižnica hrani, v njej pa je tudi jagodni izbor gradiva – vse ostalo je seveda shranjeno v knjižničnih depojih.

Letos so k sodelovanju pri ustvarjanju Filmike povabili ustvarjalca na področju videa, animacije in multimedije Jožeta Slačka: »Udeležence Filmike poskušamo peljati skozi vse procese animiranega filma, seveda pa je to večmesečni proces.« Udeleženci so tudi letos vseh generacij, pri izvedbi Filmike pa pomaga tudi snemalec zvoka in slike Kristjan Robič: »Ker animacija ni samo izdelava predmetov za stop trik motion, ali pa risanje risbic v zaporedju, ampak je tudi snemanje. In pri snemanju so tudi določene zakonitosti, sploh stop trik omogoča nekatere posebnosti v izdelavi animacij s kamero.«
S teoretičnim delom delavnic so že končali, zdaj pa se bodo lotili praktičnega risanja. Zaključno delo bodo predstavili aprila prihodnje leto.