Zdravniki družinske medicine že nekaj časa opozarjajo na preobremenjenost. Foto: BoBo
Zdravniki družinske medicine že nekaj časa opozarjajo na preobremenjenost. Foto: BoBo

O problematiki preobremenjenih družinskih zdravnikov so včeraj popoldne govorili v ptujskem zdravstvenem domu. Kot so poudarili, denarne nagrade za preseganje glavarinskega količnika, ki jih bodo dobili izplačane ta mesec, ne rešujejo osnovnih težav, ki izhajajo iz pomanjkanja zdravnikov in preobremenjenosti družinskih ambulant. Drastičnih ukrepov za zdaj sicer ne napovedujejo, a v nedogled ne nameravajo popuščati.

Tudi ptujski družinski zdravniki so se, tako kot že prej drugod po državi, odločili za umik odpovedi, potem ko bodo najbolj obremenjeni timi družinske medicine dodatno finančno nagrajeni. Na Ptuju bo takšnih 6 od 18 zdravnikov. Izračunov, koliko bo to finančno stalo, še nimajo, pravi direktorica Metka Petek Uhan, bo pa prvo izplačilo do konca tega meseca. A finančni obliž zdravnikov ne pomirja. Ukrep umika odpovedi, ki so ga sprejeli na sestanku in pogovorih z vodstvom Zdravstvenega doma je zgolj začasen, je pojasnila predstojnica Službe zdravstvenega varstva odraslih Božena Galun: "Če se bodo stvari zaostrile, seveda to lahko pride ponovno v poštev. Rekli smo, da bomo počakali, kaj bo prinesel aneks številka 3, kaj bo prineslo novo leto in nov splošni dogovor, ker s tem bo veliko stvari bolj jasnih." … zlasti kar zadeva zahtev za administrativno razbremenitev in zmanjševanje števila opredeljenih bolnikov, dodaja Galunova: "Ali se bo sledilo temu trendu zniževanja glavarine, ali bo temu sledilo 100-odstotno plačilo ali ne, vse to so vprašanja, ki ostajajo.«

Vodstvo Zdravstvenega doma se sicer trudi zmanjšati preobremenjenost družinskih zdravnikov tudi z iskanjem novega kadra. Letos bodo, kot pravi direktorica Metka Petek Uhan, "dobili 4 nove specialiste in pa z novim letom še enega, tako da skušamo s tem pomagati zdravnikom."
In če bi tudi vsi ostali pod streho Zdravstvenega doma, bi bilo ob zdaj 18-ih zaposlenih zdravnikih družinske medicine kadra na Ptuju dovolj, še ocenjuje direktorica.