Športni park na Taboru je že leta v klavrnem stanju. Kdaj bo vendarle prišlo do obnove? Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Športni park na Taboru je že leta v klavrnem stanju. Kdaj bo vendarle prišlo do obnove? Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Športni park ob Cesti zmage na Taboru v Mariboru je v zelo klavrnem stanju in že leta sameva. Leta 2018 je park prevzelo zasebno podjetje Športna oaza Tabor in takrat napovedalo, da bodo igrišča obnovili, a se do zdaj ni zgodilo nič. Na občini pravijo, da so lastnika že večkrat pozvali k ureditvi razmer, več pa nanj ne morejo vplivati, saj gre za zasebno lastnino.

Športni park na Taboru v Mariboru ima bogato zgodovino; nekoč ga je upravljalo Društvo za šport in rekreacijo Železničar, ponujal je igrišča za tenis, košarko in nogomet in privabljal veliko obiskovalcev. Že nekaj let pa park žalostno propada. Leta 2018 ga je prevzelo podjetje Športna oaza Tabor in predstavilo visokoleteče načrte za obnovo parka in povrnitev njegovega starega blišča – med drugim so načrtovali prenovo nogometnega igrišča, postavitev motoričnega parka in gradnjo športne dvorane.

In zakaj obnova stoji? Lastnik podjetja Svetozar Budić tonske izjave ni želel dati, v telefonskem pogovoru pa je povedal, da še vedno urejajo dokumentacijo za projekte, ki jih želijo izvesti, in da bo več znano jeseni.

"Za neposredno ukrepanje občina nima pravne podlage"

Klavrnega stanja parka se zavedajo tudi na mariborski občini. Kot so sporočili, so lastnika že večkrat pozvali k ureditvi območja, za neposredno ukrepanje pa nimajo pravne podlage, saj gre za zasebno lastnino: "S strani Mestne občine Maribor je bil lastnik pozvan k ureditvi zemljišča preko telefonske korespondence. Naše možnosti ukrepanja so v tem trenutku omejene na te pozive, saj gre za zasebno zemljišče in ne občinsko lastnino. MOM, kot občinski organ, pa, seveda, nima pravne podlage za neposredno ukrepanje na zasebni lastnini.
Glede na trenutne okoliščine, MOM ne more storiti nič več kot nadaljevati s pozivanjem lastnika k ureditvi zemljišča. Seveda pa bomo še naprej spremljali stanje in si prizadevali za dialog z lastnikom z namenom izboljšanja pogojev na tem območju."

Na vprašanje, ali občina razmišlja o odkupu zemljišča in ureditvi tega območja, pa odgovorjajo, da trenutno ne. Kot so sporočili, bi nakup in ureditev zasebnih zemljišč zahtevala obsežna finančna sredstva in dodatne pravne postopke, ki bi jih bilo treba ustrezno preučiti in načrtovati. Kljub temu pa na občini ostajajo odprti za vse možnosti, ki bi lahko vodile do izboljšanja stanja tega športnega igrišča.