Foto: Radio Maribor/Komunala Slovenska Bistrica
Foto: Radio Maribor/Komunala Slovenska Bistrica

Komunala Slovenska Bistrica je v četrtek na svoji spletni strani objavila obvestilo, da je do nadaljnjega prepovedano polnjenje bazenov, saj zaradi hidrološke suše zaznavajo veliko znižanje nivojev podtalnice in padec izdatnosti vodnih virov.

Stanje, zaradi katerega so se odločili za ta ukrep, pojasnjuje v. d. direktorja Komunale Slovenska Bistrica Maksimilijan Tramšek: »Ne grozi nam ravno, da bi ostali brez vode, res pa je, da sprejemamo preventivne ukrepe, saj smo zaznali znatno znižanje pretokov, predvsem na gravitacijskih sistemih, kjer so se nivoji pitne vode skoraj prepolovili. To pa je posledica majhne količine padavin pozimi, saj snega skoraj ni bilo, pa tudi pomlad ni radodarna s padavinami.«

Zato so izdali ukrep prepovedi polnjenja hišnih bazenov, saj se zavedajo, da bo toplo vreme ljudi spodbudilo k polnjenju in da bo število zasebnih bazenov tudi zaradi epidemije naraslo. Tramšek pojasnjuje, da je prepoved namenjena polnjenju bazenov z gasilskimi cisternami, saj polnjenje cistern povzroča hidravlične udare na vodovodnem omrežju. O tem so obvestili tudi vsa gasilska društva. »Za zdaj pa je še dopuščeno, da si posamezniki bazene napolnijo iz svojih pip,« dodaja Tramšek.

Sicer pa ta ukrep velja za vse občine, v katerih bistriška komunala izvaja javno gospodarsko službo oskrbe s pitno vodo, to pa so poleg Slovenske Bistrice še Oplotnica, Makole, Rače-Fram in Kidričevo.