Foto: Radio Maribor/MMC RTV SLO
Foto: Radio Maribor/MMC RTV SLO

Znani so Glazerjevi nagrajenci. Na razpis je prispelo 21 predlogov za 14. kandidatov, Glazerjevo nagrado za življenjsko delo za letos pa prejmeta lutkovna ustvarjalca Breda in Tine Varl. Tako je odločil odbor za podelitev nagrad Mestne občine Maribor, ki je Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh oziroma treh letih namenil fotografu Miranu Mišu Hochstätterju, filmskemu režiserju Matjažu Ivanišinu in literarnemu uredniku in založniku Orlandu Uršiču. Podelitev nagrad in listin bi morala biti v soboto, 21. marca, a so jo zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, prestavili na poznejši čas.

Za življenjsko delo so nagradili znameniti dvojec lutkovnega ustvarjanja, Tineta in Bredo Varl, ki sta zaznamovala razvoj lutkovne umetnosti v Mariboru, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem. Neizbrisen pečat sta vtisnila Lutkovnemu gledališču Maribor, je med drugim zapisano v utemeljitvi.

Fotograf Miran Mišo Hochstaetter prejme Glazerjevo listino za razstavo Pokrajine – fotografije, sanje in spomini, s katero se je predstavil jeseni 2018, po petih letih ustvarjalnega premora, v njej pa s svetlobo in sencami združuje človeka in krajino v arkadijsko celoto.

Matjaž Ivanišin je Glazerjevo listino prejel za scenarij in režijo filma Oroslan. Ta posebno tenkočuten izdelek govori o smrti, vendar takšni, ki jo lahko preživimo. Avtor spomni, da je ta film dedič prastarega pripovedovanja.

Za posebej uspešno večletno organizacijsko delo pri spodbujanju in širjenju kulturnega življenja je Glazerjevo listino prejel tudi literarni urednik in založnik Orlando Uršič. Na njegovo pobudo je bila pred 19 leti ustanovljena založba Litera. Ta po številu na leto izdanih naslovov izvirnega slovenskega leposlovja spada med pet največjih založb v Sloveniji in je pomembno zapolnila vrzel po propadu založbe Obzorja.