Foto: Uporabnik
Foto: Uporabnik

Zavetišča za živali so po navadi poleti polno zasedena. V mariborskem so morali zaradi prezasedenosti začasno ustaviti sprejem muc. Ta hip jih imajo 50. Za kužke še imajo nekaj prostora: trenutno jih imajo v oskrbi 29, skupaj jih lahko sprejmejo 46.

Ne dogaja se več tako pogosto, da bi na vrhuncu poletnih dopustov ob cestah našli zapuščene psičke, pojasnjuje vodja mariborskega zavetišča za živali Tomaž Kristanič. Še vedno pa se vsako leto ob koncu pomladi soočajo z mačjim baby boomom. "Gre za mladiče brezdomnih in tudi domačih muc," pravi Kristanič, ki rešitev Kristanič vidi v sterilizaciji. V zavetišču vsako žival sterilizirajo oziroma kastrirajo.

Mariborsko zavetišče za živali sicer pokriva 24 občin, ki tudi sofinancirajo njegovo delovanje. "Občine, s katerimi imamo sklenjeno pogodbo, plačujejo najemnino za boks, vsaka pa ima po enega na vsakih 800 registriranih psov. Poleg tega občina plača tudi vsak oskrbni dan za žival, ki je bila najdena na njenem območju," še pojasnjuje Kristanič.

Ker je teh sredstev manj od stroškov, morajo razliko pokriti sami; odvisni so od donacij. Stroške delovanja so že znižali z racionalnejšim ogrevanjem in manjšanjem števila zaposlenih; zdaj jih je 6: poleg vodje še veterinarka, veterinarska tehnica in trije oskrbniki. Pomagajo jim tudi prostovoljci, pojasnjuje oskrbnik Gašper Verdev: "Ti pomagajo pri čiščenju in sprehodih kužkov."

Poleti so skoraj povsem polni tudi pasji hoteli, ki poskrbijo za ljubljenčke, medtem ko so njihovi lastniki na dopustu; oskrba v njih stane od 11 do 20 evrov na dan.