V poletni sezoni gostinskega lokala brez vrta praktično ni, tega se zavedajo tudi na mariborski občini, kjer oddajajo v najem mestne površine tudi za ta namen. Cene so kar visoke, vendar pa se na občini prilagodijo gostincem, kadar si zaželijo organizirati kakšno zabavno prireditev in privabiti še več ljudi.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Najemnina vrta je seveda odvisna od kvadrature, če imaš večji gostinski vrt ta nanese tisoč evrov ali celo dva na mesec. Anže Fideršek iz Moje kavarne v Mariboru: »Mi imamo eno večjih teras, 215 kvadratnih metrov, kar znese 2060 evrov na mesec.«
Z občino pa najdejo tudi kompromis, ko si zaželijo izpeljati kakšen dogodek in potrebujejo kup dovoljenj: »Tudi znajo iti nasproti gostincem, pač na drug način.«

Mestna občina oddaja gostinske vrtove v skladu s prostorskimi akti in vlogami, ki jih podajo posamezniki, pravi višji svetovalec za gostinske vrtove in kioske na Mestni občini Maribor Janko Neuhold. »Ocenjujemo, da bo letos okrog 130 gostinskih vrtov v Mariboru, tako kot lani, v treh conah, in zaslužili bomo okrog 250 tisoč evrov na letni ravni«.

Če se uporabniki vrtov ne držijo označenih gabaritov vrtov, jih opozorijo, drugih večjih kršitev zaenkrat ni. Kršitev je sicer manj kot nekoč, saj so zdaj vrtovi natančno izmerjeni in označeni, še bolj natančno pa jih bodo morali določiti edinole na mariborskem Lentu. Na gostinskih vrtovih marsikdo rad posedi:
»Vsekakor pozdravljam to, da imajo lokali vrtove, kjer lahko posedimo in popijemo kakšno pijačo. Sploh kadilci ne smemo v lokale, zato so vrtovi toliko bolj dobrodošli,« so povedali naključno izbrani sogovorniki.