Foto: Oglasno sporočilo/Stanovanjski sklad Republike Slovenije
Foto: Oglasno sporočilo/Stanovanjski sklad Republike Slovenije

Gradnja stanovanj Stanovanjskega sklada Republike Slovenije se kljub stanju zaradi epidemije v Mariboru in drugje nadaljuje. Postavljeni roki za končanje projektov so nespremenjeni, v načrtu pa so tudi novi odkupi in gradnja.

Projekt gradnje pod Pekrsko gorco v Mariboru se kljub krizi zaradi koronavirusne bolezni 19 nadaljuje. Tako je v načrtu, da bi bilo 212 stanovanj iz prve faze gradnje vseljivih leta 2022. Direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec zagotavlja, da so delavci primerno zaščiteni in da ta čas izvajajo zemeljska dela na prostem, ki že sama po sebi zagotavljajo zadostno razdaljo med delavci. Drugo faza gradnje in še dodatnih 188 stanovanj naj bi končali do konca leta 2023.

Glede na potrebe je v pripravi tudi projekt gradnje na Pobrežju v Mariboru. Lokacija bo pripravljena na začetek gradnje konec prihodnjega leta. To bi pomenilo še dodatnih približno 450 stanovanj v Mariboru.

Kljub krizi tečejo tudi drugi projekti, ki jih za sklad izvajajo zasebni investitorji. Tako so že kupili in oddali stanovanja v Lenartu, v Pesnici je 24 stanovanj še v procesu odkupa. V pripravi so tudi odkupi stanovanj na Ptuju in v Murski Soboti.

Vsa stanovanja v gradnji so velikosti med 35 in 75 kvadratnih metrov. Najemnina v mestnih občinah naj bi znašala približno 6 evrov za kvadratni meter, v drugih krajih pa od 4 do 5 evrov.