Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na Direkciji za infrastrukturo so za zadnjo, tretjo etape gradnje podaljška Ceste proletarskih brigad v Mariboru pridobili gradbeno dovoljenje spomladi. Po dolgotrajnem razlastitvenem postopku pa stroji tudi zdaj, čeprav je spet minilo še nekaj mesecev, še vedno niso zabrneli, ker z izvajalci del še ni usklajena spremenjena časovnica in ker še vedno usklajujejo tudi način obračunavanja podražitve gradbenih materialov.

Do precejšnje zamude pri tem 11 in pol milijonskem projektu je prišlo najprej zaradi težav s pridobivanjem zemljišč, vzroka za dodatno, letošnjo zamudo pri nadaljevanju gradnje, potem ko sta prvi dve fazi končani, pa sta bila zasedenost gradbincev in usklajevanje z izvajalci glede časovnice in glede podražitev. Začetek gradnje zadnjega, 840-metrska odseka podaljška, od nakupovalnega centra Qlandia Supernova do Pekrske gorce, je bil sprva predviden v začetku junija in nato v prvih dneh avgusta. A načrti se ponovno niso uresničili, kajti izvajalec del, Pomgrad, še ni podpisal aneksa o podaljšanju roka za izvedbo del do konca marca 2023 in ker še vedno poteka tudi usklajevanje glede obračunavanja podražitve gradbenih materialov. Z Direkcije za infrastrukturo so še sporočili, da se bodo dela nadaljevala takoj po podpisu dodatka k pogodbi, a se ne ve, kdaj se bo to zgodilo.

Obnova in razširitev mostu čez Dravo v Rušah

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Kot vse kaže, pa naj bi se v skladu s pogodbo v kratkem končala leto in pol trajajoča obnova in razširitev mostu čez Dravo v Rušah, in sicer gradbena dela do 20. septembra; sledila pa bosta še komisijski pregled mostu s poudarkom na prometni varnosti in pridobitev uporabnega dovoljenja. Ker ni znano, kdaj bodo ti postopki končani, še ne morejo napovedati točnega datuma predaje mostu v uporabo, neznanka pa je tudi končna vrednost projekta. Dela so namreč še v teku, zato se na direkciji še ne morejo opredeliti do morebitnih izvajalčevih dodatnih zahtevkov, po osnovni pogodbi pa je vreden 2,37 milijona evrov.