Zaradi predrage ponudbe izvajalcev za gradnjo nove, dodatne mariborske brvi čez Dravo in obnovo Dvorane Tabor bo občina v upanju na ustreznejši ponudbi razpisa ponovila, načrtuje pa nekaj sprememb.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mudi se predvsem z obnovo Dvorane Tabor, saj mora biti končana do začetka Olimpijskega festivala Evropske mladine poleti leta 2023. Projekt v celoti financira država, občina pa bi morala sredstva unovčiti do oktobra letos, zato župan Saša Arsenovič računa na dogovor z državo: "Jaz mislim, da bomo sredstva našli. En del bomo počrpali, en del pa bo šel v leto 2022. Upam pa, da bomo uspešni tudi na razpisu letnega programa športa v letu 2022 in da bomo lahko gradili dalje v drugo fazo. Torej ne samo prve faze, že ta pa bo dvorani Tabor bistveno spremenila trenutno stanje."

Foto: Mestna občina Maribor/Arrea Arhitektura
Foto: Mestna občina Maribor/Arrea Arhitektura

Gradnjo brvi pa bodo skušali poceniti tudi s spremembo načina temeljenja, za kar bi lahko uporabili pontone nekdanjega prireditvenega odra na Dravi. Ob tem pa so se pojavile govorice, da lastnik agencije Don Travel, Marjan Krajnc, razmišlja o prodaji turistične ladjice Dravska Vila. Kot nam je povedal, bi namreč brv zaradi nezadostne višine onemogočila njeno plovbo; dokončne odločitve pa še ni sprejel. Komentar župana Arsenoviča: "To razmišljanje zelo pozdravljam, ker si na Dravi predstavljamo čisto drugačna plovila. Zelo se trudimo, da bi dobili dovoljenje Ministrstva za okolje in prostor za javni potniški promet, ki pa ga vidimo v nekih manjših zgodovinskih plovilih ali pa v nekih novih električnih. Ta bi potem zagotavljala tudi javni potniški promet od Doma Danice Vogrinec do vsaj Mariborskega otoka."

Občina ima za gradnjo brvi zagotovljenih 3,6, za obnovo dvorane Tabor pa 3,2 milijona evrov, sedanji ponudbi pa sta višji vsaka za 2,1 milijona.