Foto: Radio Maribor/Gorssmannov festival
Foto: Radio Maribor/Gorssmannov festival

V Ormožu pred Grajsko pristavo bodo nocoj ob 20. uri slovesno odprli 17. Grossmannov festival fantastičnega filma, grozljivk in vina. Festival, ki ga spremljajo zanimive delavnice, koncerti, pokušine vin petih domačih vinarjev, kulinarična tržnica in brezplačno kampiranje, se bo v torek preselil v Ljutomer.

Letošnji Grossmanov festival bo v 9-ih dneh na različnih prizoriščih v Ormožu in Ljutomeru ponudil 36 celovečercev, 34 kratkih filmov in 9 dokumentarcev iz 30 držav, tudi iz Slovenije.

Za osrednjo festivalsko nagrado Hudi maček se poteguje 6 celovečercev priznanih ustvarjalcev, nekateri prihajajo osebno, kot madžarski režiser Peter Bergendy in Belgijec Lars Damoiseaux s filmoma Post mortem in Klinika za zombije. Častna gosta festivala sta ameriška režiserja Garry Sherman in William Lustig, ki sta nekoč premikala meje fantastično-grozljivega žanra. Njuni filmi bodo na ogled v kategoriji retrospektiva. "Srečanja s kultnimi ustvarjalci bodo zagotovo zelo zanimiva, največ pikantnih zgodb iz filmskega sveta pa pričakujem od Lustiga," pove programski vodja festivala Tomaž Horvat.

V kategoriji retrospektiva bo na ogled tudi pet najnovejših grozljivk južnokorejske produkcije, privlačen pa je tudi spremljevalni program. Med glasbeni dokumentarci bo mogoče videti tudi Odpotovanje slovenske režiserke Petre Seliškar o glasbeni poti Tomaža Pengova. Festival spremljajo še koncerti, pa delavnice o produkciji kratkega grozljivega filma, posebnih učinkih, maskiranju in izdelavi miniaturnih maket, režiser Gary Sherman pa bo prestavil, kako so posebne učinke v filmski produkciji ustvarjali pred 50 leti. Festival bodo sklenili 24. julija s tradicionalno povorko zombijev, letos tudi s starodobniki.