Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nadškofijska karitas Maribor je na prvo adventno nedeljo začela tradicionalno dobrodelno akcijo Več luči več upanja. Ob tem se ob poostrenih zdravstvenih ukrepih trudijo za nemoteno izvajanje preostalih humanitarnih dejavnosti. Kot pravijo, potrebe po pomoči naraščajo.

Mariborska karitas je v okviru lanske božične dobrodelne akcije zbrala več kot 7 tisoč evrov, s čimer so pomagali 408 otrokom. Družine imajo zaradi znanih razlogov letos manj izdatkov, povezanih s šolanjem, je pa vse več drugih potreb; upajo, da bodo pri zbiranju denarja še uspešnejši, pravi predsednik karitas Branko Maček:

"Upamo, da bomo lahko nadaljevali zagotavljanje pomoči predvsem tam, kjer se starši zaradi nenadnih težav v zvezah, zaradi bolezni ali izgube dohodka soočajo z veliko stisko zagotavljanja podpore otroku pri pridobivanju znanja. Želimo si, da bi zbrali dovolj sredstev in zagotovili navedeno pomoč 500 otrokom."

Donacije zbirajo do svečnice, 2. februarja. Karitas pa izvaja tudi program učne pomoči prek spleta. 22 otrokom pomaga 21 prostovoljcev.

Vse več prosilcev

Ob poostrenih ukrepih nadaljujejo tudi redne programe, kot so telefonska pomoč, pomoč s prehrambnimi in higienskimi paketi, zavetišče za brezdomce, materinska domova, zdravstvena ambulanta, ljudska kuhinja in donirana hrana, še pravi Maček:

"Opažamo do 15 odstotkov novih prošenj družin oziroma posameznikov. Kar precej takšnih, ki potrkajo na vrata Karitas po petih ali desetih letih."

Dnevno ugodijo 250 prosilcem, njihovi prostovoljci pa pomagajo tudi v rdečih conah domov za starejše.