Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Potem ko je ministrstvo za izobraževanje pred slabima dvema tednoma ponovno dovolilo šole v naravi, so se za njihovo izvedbo odločili na veliko osnovnih šolah, Centri za šolske in obšolske dejavnosti pa so zelo hitro zapolnili majske in junijske termine. A vseh za zimske in pomladanske mesece načrtovanih šol v naravi šole ne bodo mogle nadomestiti; nekatere bodo preložili na naslednje šolsko leto, nekaterih pa ne bodo izvedli.

Takoj ko je ministrstvo dalo zeleno luč, so v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Škorpijon na Duhu na Ostrem vrhu, ki je eden od 27-ih v državi, zapolnili vse proste termine, pojasnjuje Mirjana Mori: "V preostanku tega šolskega leta bomo maja in junija skupno gostili 8 šol in vrtcev in jim skušali pričatati nepozabne poučne dneve v najboljši učilnici, torej v naravi."

A če so v običajnem šolskem letu gostili 3.600 otrok in 39 tednov šol v naravi, jih bodo letos le 10 tednov, vse pa mora potekati v mehurčkih po razredih, da se otroci različnih oddelkov ne mešajo: "Sistemu mehurčkov po oddelkih smo prilagodili organizacijo bivanja, programa in prehranjevanja," dodaja Morijeva.Na Osnovni šoli Rada Robiča Limbuš jim bo letos uspelo izvesti plavalno šolo v naravi za pete razrede. "Najprej smo jo načrtovali že v mesecu septembru, nato smo je preložili na konec maja, na koncu pa jo ponovno prestavili na 14. junija in predvidevamo, da nam bo takrat uspelo," pojasnjuje ravnateljica Mojca Kirbiš. Njihovim drugošolcem, tretješolcem in sedmošolcem pa so letos šole v naravi odpadle, naknadno jo bodo izvedli le za sedme razrede, za razredno stopnjo pa ne.

Na OŠ Dušana Flisa Hoče pa iščejo termine, da bi šolo v naravi nadomestili vsem, ki so letos ostali brez nje. Ravnatelj Alojz Velički: "Zagotovo bomo izvedli vse t. i. obvezne šole v naravi, tako da jo bodo letošnji petošolci imeli v 6.razredu, trudimo pa se, da jo bomo organizirali tudi za vse ostale razrede, ki jim je letos odpadla." Otroci so namreč med epidemijo izgubili pomemben del socializacije, šola v naravi pa jim daje paleto izkušenj, s katerimi rastejo in se razvijajo, dodaja Velički.