Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na novi koronavirus je od danes s številnimi izjemami plačljivo. Po spremenjeni uredbi vlade se bodo brezplačno še naprej testirali zaposleni v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, vzgoji in izobraževanju in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga. Testa prav tako ne bo treba plačati organizatorjem prireditev in vsem, ki izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode.

V mariborskem zdravstvenem domu je cena testiranja 10 evrov, plačilo pa je mogoče le s kreditno kartico. Hitri test je po besedah predstojnice enote Splošnega zdravstvenega varstva Maje Arzenšek plačljiv za »recimo uporabnike hotelskih storitev, obiskovalce dogodkov«.
Za kar nekaj izjem je testiranje brezplačno, a pod določenimi pogoji. »V bistvu potrebujejo katerikoli dokaz, da so zaposleni v dejavnosti, ki jih opravičuje plačila testa«, je še dodala Arzenškova.

Potem ko so ob koncu tedna opravili več kot 1500 hitrih, še brezplačnih testov, dopoldne pretirane gneče ni bilo. Pogostnost testiranja v Mariboru ostaja enaka, zaposleni morajo test opraviti enkrat tedensko, za izpolnjevanje pogoja PTC, na primer za obisk kulturnih dogodkov, pa 48 ur. Omenjeni pogoj pa po novem velja tudi za starše, skrbnike oziroma drugim osebe, starejše od 15 let, ki vstopajo v šole in vrtce. »Mi pravzaprav tudi nimamo kadra, da bi nekoga postavil na vrata, da bi to preverjal in tudi ne pooblastil. Mi bomo vse skupaj dali na vidna mesta pri vhodih in bomo šli na zaupanje«, nam je pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Maribor Branka Šamec. S šolskega ministrstva pa so sporočili, da izpolnjevanje pogoja ni potrebno, če starši otroka pričakajo pred vhodom v stavbo zavoda.