Docent dr. Matej Črepinšek s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, je prejel priznanje »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju«. Slovenska znanstvena fundacija je dr. Črepinška nagradila za načrtno popularizacijo pri ozaveščanju mladih o pomenu tehniških poklicev za prihodnost družbe in države.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Prejeta nagrada za načrtno ozaveščanje mladih o pomenu tehniških poklicev za prihodnost družbe je rezultat uspešnega okolja in načrtnega dela, pri tem pa bi posebej poudaril, pravi docent dr. Matej Črepinšek:
»Ni to samo moje delo, ampak delo vseh nas, celotne naše fakultete, ki se čutimo poklicane, da nekaj storimo na tem področju.« Dr. Črepinšek je že nekaj let član strokovne skupine v sklopu Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, ki je podala tudi predloge, kako naj Slovenija pristopi k uvajanju obveznega pouka računalništva in informatike. »Računalništvo in informatika se poučujeta v zelo majhni meri in je prepuščeno posameznim učiteljem, da dodajo ta znanja.«

Rast digitalnega sveta je za človeka nepredstavljivo in nezaustavljivo dejstvo. V sodobnem svetu je potrebno posebej poudariti: »Hočemo, da tehnologija služi nam in ne obratno,« pravi dr. Črepinšek. Obstaja možnost, da s človekovo zvedavostjo soustvarjamo ta novi digitalni svet. Da bi bili v tem uspešni pa moramo imeti učinkovito šolstvo in znanost: »Pri razvijanju spretnosti je potrebno, kot pri matematiki, ogromno ponovitev, učenja in truda.« Kljub dosegljivemu in kvalitetnemu šolskemu sistemu, žal na področju računalništva in informatike v Sloveniji ne sledimo hitrim spremembam na teh področjih, še dodaja dr. Črepinšek.