Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Slovenski Bistrici so danes predstavili donatorsko akcijo, s katero so območna združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo kupila bivalni kontejner. Slednjega bodo podarili slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni, ob nedavnem potresu v Petrinji pa je vojni invalid ostal brez strehe nad glavo. Na njegovo željo bodo opremljen kontejner jutri postavili tik ob slovenski meji, v hrvaški občini Hum na Sutli.

Miran Kobale, rojen v Rogatcu, je po osamosvojitveni vojni, v kateri je bil huje poškodovan, svoj drugi dom našel v Petrinji. V katastrofalnem potresu, decembra lani, pa je tako kot mnogi moral zapustiti načeto hišo. »Imam kontejner, tudi tuš sem dobil. Ampak nimam vode«.

Na pomoč so mu v sodelovanju s hrvaškimi kolegi priskočila društva vojnih veteranov za Slovenijo. V nekaj dneh so zbrali potrebnih skoraj 4 tisoč evrov. Pobudnik akcije, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah Anton Šturbej pa izpostavlja, da so našli dolgoročno rešitev:«Danes sem bil v stiku z ministrstvom za veterane in načelnikom občine Hum na Sutli. Tam že vlivajo betonsko ploščo, na katero bodo postavili to našo donacijo. Ker je kontejner modularne izdelave bodo verjetno kupili še en zabojnik, z dograditvijo pa bodo potem doživljenjsko rešili problem tega veterana«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Miran Kobale se donatorjem zahvaljuje za izjemno pomoč, tudi zaradi trenutnih razmer v Petrinji, kjer se kot pravi »zemlja trese vsak dan«. Obenem pa so mu izpolnili željo, da se preseli v bližino rojstnega kraja, v sosednjo občino Hum na Sutli: »Zelo sem vesel, ker sem zelo blizu doma, tudi moje mame. Tukaj sem le med svojimi«. Bivalni kontejner, opremljen s sanitarnim blokom in ogrevanjem, bodo že jutri prepeljali na Hrvaško, za vselitev pa naj bi bil nared v nekaj dneh.