Humanitarna komisija pri Mestni občini Maribor je dobro delovala že v prejšnjem valu epidemije, pred kratkim pa je mariborski župan sprejel sklep o njenem nadaljnjem delovanju. Naloge humanitarne komisije vodi poveljnik civilne zaščite, komisija pa se je že sestala tudi v sedanjih izrednih razmerah.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Humanitarna komisija se je znova sestala pretekli teden in načelno so se dogovorili, pravi članica komisije z mariborske občine Lilijana Zorko, "da bi Mestna občina Maribor financirala covid pakete, ki bi vsebovali najnujnejšo oskrbo, za ljudi, ki zaradi karantene ali zato, ker se težko gibajo in nimajo nikogar, ki bi jim pomagal pri nabavi, tega sami ne zmorejo."

Seveda so se dogovorili za kriterije in logistiko, v tem hipu vsi člani komisije – Rdeči križ, Karitas, Center za socialno delo, Center za pomoč na domu – že prejemajo klice in se dogovarjajo, kako bodo pomoč izvajali. "Tudi Karitas bo vodil zagotavljanje toplih obrokov za zelo rizične skupine prebivalcev, sodelovali bomo tudi z društvom Kralji ulice," dodaja Zorkova. Kar pa se tiče osnovnošolskih otrok in oskrbe s toplimi otroki – za to pa bodo poskrbele posamezne šole v sodelovanju s komisijo.

V prvem valu so se marsikaj učili na novo, pravi članica Neva Pipan in dodaja, da so se ljudje naučili "živeti s tem, in se zdi, da je tokrat manj nujnih klicev, manj strahu, manj zmede, in vemo, da takrat še ni bilo niti zaščitne opreme, mask." In tako je humanitarna komisija v prvem valu razdelila upravičencem okrog tristo paketov, med njimi 207 prehranskih in sto higienskih paketov.