Počitnice so se prevesile v drugo polovico, to pa je čas, ko mnoge starše že začenja skrbeti, kako bodo zmogli kupiti vse potrebno za naslednje šolsko leto. Foto: BoBo
Počitnice so se prevesile v drugo polovico, to pa je čas, ko mnoge starše že začenja skrbeti, kako bodo zmogli kupiti vse potrebno za naslednje šolsko leto. Foto: BoBo

Počitnice so se prevesile v drugo polovico, to pa je čas, ko mnoge starše že začenja skrbeti, kako bodo zmogli kupiti vse potrebno za naslednje šolsko leto. Tudi letos bodo socialno ogroženim na pomoč priskočili pri humanitarnih organizacijah. Glede na povpraševanje po pomoči na širšem območju Maribora ugotavljajo, da bo potrebne pomoči približno enako kot lani.

Medtem ko šolarji še uživajo brezskrbne počitnice, pa na mariborskem centru za socialno delo že prejemajo prošnje staršev za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin. Direktorica Marjana Bravc: "Tako kot vsako leto zaznavamo v času poletja, da starši dajejo več vlog za izredne denarne pomoči z obrazložitvijo, da potrebujejo za nakup šolskih potrebščin."

Da bo teh prošenj vsaj toliko kot lani, ugotavljajo pri nadškofijski Karitas Maribor, kjer se je na letošnjo akcijo Pokloni zvezek, ki se je začela junija, odzvalo 35 osnovnih šol in 13 vrtcev. Z njo so otroci za vrstnike zbrali skoraj 5 tisoč zvezkov, tudi druge potrebščine, tudi nekaj novih torb. Skupaj z župnijskimi Karitasi bo Mariborska nadškofija, pravi Branko Maček, letos s paketi šolskih potrebščin pomagala "skoraj 1600 otrokom, torej skoraj 700 družinam in razdelili 15 tisoč šolskih potrebščin."

Stiska je, ugotavljajo pri Mariborskem Rdečem križu, kjer bodo tudi letos pripravili čez 400 paketov šolskih potrebščin, največja prav v mestu. In kaj bo v paketih? Vodja skladišča Iztok Krebs: "V paketih so v bistvu barvice, različna pisala, ravnila in pa zvezki, tukaj ni delovnih zvezkov in ne učbenikov."

Te je sicer letos mogoče kupiti tudi z boni, ne pa tudi drugih potrebščin. Prav tako bonov ni mogoče donirati za nakup potrebščin humanitarnim organizacijam, čeprav bi mnogi, glede na odziv, to storili.