Infekcijski oddelek v mariborski  bolnišnici so v minulih dneh preoblikovali v oddelek za bolnike s koronavirusom. Foto: Radio Maribor/bobo
Infekcijski oddelek v mariborski bolnišnici so v minulih dneh preoblikovali v oddelek za bolnike s koronavirusom. Foto: Radio Maribor/bobo

Infekcijski oddelek v mariborski bolnišnici so v minulih dneh preoblikovali v oddelek za bolnike s koronavirusom, vse bolnike, ki potrebujejo infekcijsko zdravljenje, pa so premestili po drugih bolnišničnih oddelkih. Tako naj bi bilo do jeseni, ko naj bi oddelek za bolnike s koronavirusom dobil prostore na ginekologiji, na infekcijskem oddelku pa bodo lahko znova delali po starem.

Z medsebojnim sodelovanjem in dogovarjanjem pa je za te bolnike dobro poskrbljeno. "Bolniki, ki imajo denimo meningitis, ležijo na nevrološkem oddelku in jih mi tam pregledamo, bolniki s pljučnicami so premeščeni na pljučni oddelek, z ostalimi boleznimi pa v večini na internistične oddelke," pojasnjuje infektologinja Božena Kotnik Kevorkijan.

Naročanje preiskav za te bolnike je v domeni infektologov, prav tako tudi predpisovanje protimikrobnega zdravljenja. Infektologi bolnike spremljajo tudi po zdravljenju, saj je kljub začasni preurejenosti infekcijskega oddelka tam ostalo še nekaj ambulant. Na infekcijskem oddelku dodajajo, da so lahko mirni tudi starejši bolniki. "Sprejemamo tudi bolnike iz domov za starejše, nasploh je za vse starostnike dobro poskrbljeno," meni Kotnik Kevorkijanova.

Zaposlene na mariborski infektologiji pa je v teh dneh še posebej razveselila novica, saj sem jim po tolikih letih pričakovanj vendarle obetajo novi prostori. "Denar za novo stavbo je zagotovljen in tako naj bi po dosedanjih načrtih mariborska infektologija, na tem mestu, kjer je sedaj, dobila nove prostore leta 2023," še pojasnjuje nekdanja predstojnica oddelka.

Ta najstarejša stavba v mariborski bolnišnici, stara 120 let, bo tako vendarle dočakala nove in večje prostore, za katere so si prizadevali toliko let, saj stari že dolgo več niso primerni za sodobno zdravljenje.